Här är fraktjättens nya drönare – kan täcka 50 mil

Plockar upp varor på egen hand.

Det har pratats mycket om drönare senaste åren. Men i Sverige har de än så länge, i stort sett, lyst med sin frånvaro. Som Ehandel rapporterat har det bland annat testats flygdon på Tylösand, med med blandade resultat.

Ett test slutade exempelvis med en krasch efter en testleverans på stranden. Men projektet fortgår i samarbete med Halmstads kommun. I Sverige omgärdas dock luftrummet av otaliga regler – som generellt gör det svårt att genomföra drönar-flygningar i större skala i dagsläget.

Annons

LÄS ÄVEN: Drönaren skulle leverera matvara – slutade med krasch

Men på andra håll i världen har drönar-satsningarna kommit längre. Vi har skrivit om framgångsrika leveranser med drönare, inom begränsade områden, i exempelvis Australien och Kalifornien.

LÄS ÄVEN: Staden där drönarleverans är vardag – 4500 leveranser i veckan

Kan flyga 50 mil

Och nu växlar fraktjätten Fedex upp sina drönar-ansträngningar. Under nästa år ska bolaget börja att testflyga en flygplansliknande drönare i USA – och som tillverkas av det amerikanska techbolaget Elroy Air. Det rapporterar Business Wire.

Exakt var i landet testflygningarna ska genomföras är dock ännu inte offentliggjort, alternativt oklart. Drönar-flygplanen kallas för Chaparral och är av så kallad EVTOL-modell. De ska på egen hand kunna plocka upp en last som väger totalt uppåt 230 kilo – och sedan färdas på en sträcka upp till närmare 50 mil.

Nu återstår det att se om det blir ett framgångsrikt drönar-projekt för Fedex.

LÄS ÄVEN: De tar drönare till slaget om skärgården – ”vi kommer testa”

Annons
Annons