Här är Indiskas nya ägare – och hon blir ny VD

"En finansiellt stark ägare".

Förra veckan rapporterade Ehandel om att allt pekade på att Indiska skulle räddas av nya ägare. Och nu på måndagen står det klart att så är fallet. Indiska bekräftar även i ett pressmeddelande att allt är klart med övertagandet av konkursboet.

LÄS ÄVEN: Indiska får nya ägare – konstellation köper konkursboet

Annons

Det nya ägarbolaget heter Indiska 1901 och helägs av Färna Invest AB. Därmed är den anrika modekedjans fortsatta drift säkrad.

Genom förvärvet får Indiska en finansiellt stark ägare som avser driva verksamheten vidare med oförändrat koncept. Indiskas butiker kommer fortsatt hållas öppna och köp genom e-handel kommer att bli möjligt igen inom kort. Presentkort sålda av Indiska före konkursen kommer fortsatt att gå att handla för. Indiska välkomnar nya och gamla kunder i butikerna och på nätet och tackar för stöd under den senast tiden, framgår det.

LÄS ÄVEN: Efter konkursen – Indiska kan återuppstå inom kort

Färna Invest är grundat av Gerald Engström. Han är också medgrundare av och ordförande i Systemair, som säljer produkter som ska rena inomhusluft.

Indiskas kärnaffär har utvecklats väl under 2022 med en ökning av butiksförsäljningen under året med 20 procent och en kraftig tillväxt inom e-handeln med 40 procent. Med en stärkt finansiell situation är jag förvissad om att leverantörer och samarbetspartners kommer att känna ökad stabilitet i relationen till Indiska, kommenterar Gerald Engström på Färna Invest och fortsätter:

Det kommer också ge Indiskas engagerade och kunniga medarbetare arbetsro. Sammantaget bedömer jag att det ger Indiska förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa.

LÄS ÄVEN: Jätteskulden tvingar Indiska i konkurs: ”Stor frustration”

Investmentbolaget Färna Invest hade, i sitt senaste räkenskapsår, en nettoomsättning på 728 miljoner kronor och ett resultat efter finansiella poster på 221 miljoner. Räkenskapsåret sträcker sig fram till 30 april i år. Soliditeten låg på 72 procent.

Annons

"Våg av värme"

Av pressutskicket framgår det även vem som blir tillförordnad vd på Indiska, efter att Karin Lindal nu lämnar både sin vd-post och ägande i Indiska, som hon köpte 2018.

Med en ny, finansiellt stark ägare, kan Indiska blicka framåt och fokusera på att ge kunderna tillgång till det fina sortimentet. Särskilt inspirerande ska det bli att snart få ut Indiskas jul- och nyårskollektion i butikerna, kommenterar Eva Kaijser, som är tillförordnad vd på Indiska och fortsätter:

Den våg av värme Indiska har mötts av från lojala kunder under den här turbulenta tiden och den lojalitet och kämpaglöd Indiskas medarbetare har visat upp gör att vi ser med tillförsikt på framtiden.

LÄS ÄVEN: Indiska-vd:ns mål: ”E-handeln ska stå för hälften av våra intäkter”

Annons