Här är klapparna svenskarna klickar hem i år: ”Nostalgitrend”

"Flera nya stortitlar har släppts under året".

Snart är tomten här. Men vad vill vi ha under granen?

Eller med andra ord: Vad söker vi på och klickar hem för prylar under årets decembermånad, mot motsvarande månad i fjol? Det har Klarna-ägda Prisjämförelsesajten Pricerunner tagit reda på.

Annons

Undertecknad gav den 16 december sina bästa tips på sista minuten-beställningar i TV4:s Nyhetsmorgon. Det kan du se här. Men vad vill vi ha då?

Jo, i år är intresset extra stort för köksgrejer. Inte minst smörgåsgrillar, bakmaskiner och våffeljärn. De har i vissa fall blivit dubbelt så poppis mot i fjol, visar klickstatistiken. Den mest e-handlade hushållsapparaten är dock fritösen, följd av kolsyremaskinen och vattenkokaren. Många vill även ge bort en brödrost, liksom en köksassistent.

LÄS ÄVEN: Här är e-handlarnas deadlines – för leverans innan julafton

Tv-spel och spelkonsoler står också högt upp på önskelistorna. Playstation 5-spel är en kategori som är särskilt het, då den är upp med 56 procent i popularitet, enligt Pricerunner.

Hetaste tv-spelen

De mest eftersökta och hemklickade spelen just nu är bland andra God of War Ragnarrök, Stray, Crises Core: Final Fantasy VII Reunion, Callisto Protocol – och Fifa 23. Många har även önskat sig Call of Duty: Modern Warfare II och Gran Turismo 7.

Sedan december 2021 har allt fler konsumenter lyckats knipa den senaste generationens konsol. Dessutom har flera nya stortitlar släppts under året som gått, såsom Elden Ring och God of War:Ragnarok, som utnyttjar senaste konsolernas prestanda, kommenterar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner, i ett pressutskick.

Intresset för spel till konkurrerande konsoler är däremot inte alls lika stort. Titlar till Nintendo Switch och Xbox Series X har tvärtom sett en nedgång, jämfört med i december 2021.

LÄS ÄVEN: Var är julmaten? – Här är mathandlarnas deadlines

Annons

Suget efter spelkonsoler har också minskat generellt. Troligen beror det på att många köpte sig en sprillans ny spelkonsol under pandemiåret 2020, då många storsatsade på bra hemmaunderhållning.

Analog trend

Även analoga sällskapsspel har seglat upp som extra populära klappar. Mest eftertraktade är frågespel, och allra mest poppis är Generationskampen, följt av När då då? och Smart 10.

Samtidigt ratar många VR-glasögon och tv-apparater. Analoga retrokameror har å andra sidan blivit ovanligt heta. Många suktar efter polaroid- och/eller engångskameror.

Kanske är det ett exempel på den nostalgitrend vi sett över året, där konsumenterna fått ett pånyttfött intresse för 90-talsosande produkter såsom lavalampor och trådade hörlurar, avslutar Evelina Galli.

Annons