Här är lösningen på förarbristen: ”Nyckeln till sista milen”

Autonom"Vill definitivt vara bland de världsledande".

Företaget Cleveron, kända för sina pakettorn för automatisk utlämning av paket, har nu brutit ny mark. Tillsammans med frakjätten DPD har man genomför den första obemannade och autonoma leveransen med ett fordon på allmänna vägar inom Europa. De lär då räkna bort de mindre leveransrobotar som tar sig fram på trottoaren, vilka det funnits många tester kring den senaste tiden.

LÄS ÄVEN: ICA i unikt e-handelstest – prövar paketombudsrobotar

Annons

Cleverons fordon är dock mycket större och mer av en minilastbil, så de kan definitivt inte köra på trottoaren.

Med den ständigt ökande förarbristen så ser vi att autonoma lösningar är nyckeln till att lösa sista milen-leveranser globalt. Cleveron Mobility vill definitivt vara bland de världsledande inom detta område och uppnå positionen som marknadsledare, säger Arno Kütt, vd för Cleveron Mobility.

LÄS ÄVEN: E-handeln hotas av chaufförbrist – ”konkurrensen är hård”

Den omtalade leveransen på allmän väg tog plats i Estlands huvudstad Tallinn. Men, som med alla liknande tester, så sägs detta bara vara början.

En större paketleveranstjänst baserad på dessa robotbud kommer att lanseras i samarbete med DPD i den estländska staden Viljandi inom en snar framtid, meddelar Cleveron.

Vi är oerhört glada över att vara det första paketleveransföretaget i Europa som lanserar en leveranstjänst med en förarlös autonom budrobot i en offentligt stadsmiljö, säger Remo Kirss, vd för DPD i Estland.

Annons