Lista: Här är städerna som är sämst på e-handelsleveranser

Avslöjas i ny undersökning.

Black Friday är här och det innebär att årets mest intensiva e-handelshelg står för dörren. Svenskarna väntas i år klicka hem rekordmånga paket, vilket väntas innebära en tuff belastning i e-handelslogistiken.

LÄS ÄVEN: Ombuden efter Black Friday: "Aldrig sett så mycket paket"

Annons

Men vissa kommuner är bättre än andra på att klara av de logistikutmaningar som e-handeln för med sig. I alla fall om man ska tro en ny undersökning gjord av teknik- och arkitektföretaget PE.  Enligt den nya undersökningen tycker en majoritet av svenskarna att de har tillgång till smidiga e-handelsleveranser, men det finns städer som utmärker sig i både positiv och negativ bemärkelse.

LÄS ÄVEN: E-handeln påverkar stadsplaneringen

Allt viktigare med stadsplanering

I Malmö tycker nästan åtta av tio personer att det är smidigt att få e-handelspaket levererade, vilket placerar staden i den absoluta toppen. Därefter kommer Stockholm och Uppsala, som också har ovanligt många nöjda kunder. I andra änden av listan hamnar Södertälje, Karlstad och Gävle. I Södertälje tycker bara varannan person att e-handelsleveranserna fungerar smidigt.

I takt med att e-handeln ökar blir det allt viktigare för oss som samhällsplanerare att utforma våra städer utifrån nya behov och konsumtionsmönster. Att få hem varor smidigt från nätet handlar om så mycket mer än vilket logistikföretag man väljer. Det kan röra sig om allt från att utforma tillgängliga ytor för paketautomater på allmänna platser och kylda leveransrum till att optimera framkomligheten i våra städer, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: E-handelsfastigheter - lösningen på sista milen

PE:s undersökning är gjord i samarbete med Kantar Sifo och uppges vara representativ för Sveriges 20 största städer. Totalt har 3 300 svenskar fått svara på hur de upplever städerna de bor i.

Här är det enklast att få varor levererade (källa PE):

Bäst: 

Annons
  1. Malmö
  2. Stockholm
  3. Uppsala
  4. Helsingborg
  5. Lund

Sämst:

  1. Sädertälje
  2. Karlstad
  3. Gävle
  4. Umeå
  5. Borås

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!