Specialuppdatering: H&M backar med nära 60 procent

E-handeln växer starkt.

Enligt SCB:s Detaljhandelsindex så ska kläder, skor och väskor vara några av de hårdast drabbade branscherna under mars månad. Det är förstås här vi finner modejätten H&M som nu ger en speciell coronauppdatering.

LÄS ÄVEN: H&M får ”positiva signaler” – fler butiksöppningar på gång

Annons

Företaget har börjat öppna upp butiker igen, något vi rapporterat om, men det är fortfarande en stor del som är stängda.

I dagsläget är 3 050, det vill säga 60 procent av koncernens 5 061 butiker, fortfarande tillfälligt stängda, meddelar modekoncernen i en extrainsatt finansiell uppdatering.

H&M meddelar nu hur försäljningen gått mellan den 1 mars och den 6 maj. Under perioden så minskade försäljningen med 57 procent, jämfört med samma period i fjol.

Vissa nätbutiker också stängda

E-handeln har tydligen också fått stängas på enstaka marknader men är på det stora hela i full ruljans och visar samtidigt upp en stark tillväxt.

Onlineförsäljningen, som är öppen på 46 av företagets 51 onlinemarknader, ökade med 32 procent under samma period, meddelar företaget.

H&M genomför just nu flera kraftfulla åtgärder för att minska kostnaderna. Man ser bland annat över varuinköp, investeringar, hyror, bemanning och finansiering och räknar med minskade rörelsekostnader med uppemot 25 procent under andra kvartalet.

“Affärsmöjligheter uppstår”

Det andra kvartalet förväntas dock bli ett förlustkvartal då sänkta kostnader inte kan kompensera för försäljningsbortfallet. Likviditeten sägs dock vara god.

Summan av likvida medel och outnyttjade kreditlöften var per den 30 april 23,8 miljarder kronor. Koncernens arbete är inriktat på att säkerställa finansiell flexibilitet och handlingsfrihet till bästa möjliga villkor i en utmanande marknad där affärsmöjligheter också uppstår.

Annons

Försäljningsutveckling på några av H&M-gruppens marknader 1 mars – 6 maj, i procent:

Tyskland -46 Kina -32 Japan -58
USA -71 Italien -80 Norge -36
Storbritannien -60 Spanien -76 Danmark -51
Frankrike -71 Ryssland -47 Finland -49
Sverige -31 Polen -59 Sydkorea -11

Annons