H&M fyller på deras kassa: “Stor och lönsam massproducent”

“Allt är nu förberett”.

Klädåtervinningsbolaget Renewcell, som H&M är minoritetsägare i, noteras på Nasdaq First North samtidigt som man siktar på att ta in 800 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Så ska H&M bli helt cirkulära: ”Vi letar konstant”

Annons

Idag klarar företaget av att producera 4500 ton textil om året. Det nya kapitalet ska användas till att finansiera en ny fabrik i Sundsvall som ska hjälpa Renewcell att fortsätta växa. 

Vår demonstrationsanläggning i Kristinehamn, som har en teoretisk maxkapacitet på 7000 ton, planerar vi nu rampa upp till omkring 4500 ton per år och lägga en stor del av kapaciteten där på forskning- och utveckling. Det blir möjligt eftersom vi nu bygger storskalig kommersiell produktion i Sundsvall, säger Harald Cavalli-Björkman, CMO på Renewcell, till Ehandel.

55 procent av den planerade nyemissionen är garanterad av institutionella investerare, som bland annat H&M, AMF Fonder och Swedbank Robur. De ska teckna aktier för 444 miljoner kronor.

Allt är nu förberett för att snabbt öka vår kapacitet att leverera en produkt i stor skala till klädindustrin som är i stort behov av omställning till ny hållbar råvara, säger Patrik Lundström, vd för Renewcell, i ett pressmeddelande.

Jag ser fram emot att tillsammans med teamet leverera på våra tillväxtplaner och bygga Renewcell till en stor och lönsam massproducent.

Under 2019 växte Renewcells omsättning med cirka 89 procent och landade på nära 7 miljoner kronor. Man ökade även förlusten, från minus 18 miljoner under 2018 till minus 37 miljoner kronor i fjol.

Annons