H&M går in i nytt bolag – efter konkursade misslyckandet

Nobbar Renewcell och satsar på uppstickaren.

H&M var en av de viktigaste investerarna i textilåtervinnarna Renewcell, som inte fick förnyat stöd av modejätten och tvingades gå i konkurs efter år av förluster.

Istället visar det sig att H&M tar sina pengar till ett nytt återvinningsföretag med i mångt och mycket samma nisch. Det går under namnet Syre och ska återvinna polyester i kläder.

Annons

Det nya företaget Syre är ett viktigt steg på H&M-gruppens väg mot att integrera cirkuläritet i hela vår verksamhet. Med den här möjligheten att snabbt skala upp textil-till-textilåtervinning vill vi fortsätta att driva utvecklingen och inspirera fler branschaktörer att tillsammans med oss sluta kretsloppet och påskynda övergången till en mer hållbar framtid, säger Daniel Ervér, vd och koncernchef för H&M-gruppen, i ett uttalande.

Syre vill bli en global ledare inom textilåtervinning och ska bygga tolv fabriker för just det ändamålet. Målet är att producera mer än tre ton återvunnen polyester, som håller en liknande kvalitet som ny polyester.

Utöver H&M går även Vargas Holding in som investerare i bolaget. De ligger även bakom Northvolt och H2 Green Steel.

Syre markerar starten på det stora skiftet i textilindustrin. Vi ser framför oss en värld där varje textilfiber får nytt liv. Genom att implementera riktig textil-till-textil-återvinning i stor skala vill vi driva övergången från en linjär till en cirkulär värdekedja genom att använda textilavfall om och om igen, säger Dennis Nobelius, vd för Syre.

H&M har ingått ett offtake-avtal, som är värt 600 miljoner dollar, över sju år. Det ska täcka H&M-gruppens långsiktiga behov av återvunnen polyester som i dag främst kommer från återvunna PET-flaskor.

LÄS ÄVEN: H&M-ägda bolaget i konkurs - hade 300 miljoner i förluster

Annons