Hotfullt i handeln: ”Allmänheten inte mån om att följa reglerna”

Tiotalet viten utdelade.

Meddela besökarna hur många som totalt sett får vara i butiken och uppmana kunderna att handla en och en. Sedan en tid tillbaka har handeln flera regler att förhålla sig till och efter att den nya pandemilagen kom på plats i januari i år riskerar butiker som inte följer reglerna att få stänga.

LÄS ÄVEN: Regeringen blixtaktiverar nya lagen - här är nya kraven på handeln

Annons

Som Ehandel tidigare har berättat finns det dock en gräns för vad butikerna kan göra. När de väl har informerat kunderna om vad som gäller, är det upp till allmänheten att göra sin del av jobbet. Och där ser det ut att ha fallerat. Nu meddelar nämligen Svensk Handel att många besökare i butiker struntar i regeln om att handla en och en.

Det rapporteras om att många, uppmaningar från butiker till trots, går in i butiker som en del av ett större sällskap. Tidigare har länsstyrelserna tagit upp den oro många butiksägare känner, då det rapporterats om hotfulla situationer när anställda påpekar om rådande regler för allmänheten, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Dalarna, som ansvarar för att se till att covid-19-lagen följs, delar Svensk Handels bild.

Det är vår bedömning också att många ur allmänheten inte följer den regeln, säger Anna Carlsson, nationell samordnare för Länsstyrelsens tillsynsuppdrag, till Ehandel.

Enligt henne är problemet utspritt över hela landet. Det finns ingen region eller bransch som sticker ut. Situationen har hittills inte lett till någon större mängd påföljder.

Vi har inte gjort vitesförelägganden i någon större utsträckning, det handlar om ett tiotal skulle jag säga. Handlarna gör i regel det som föreskrivs. Problemet är att allmänheten inte är lika mån om att följa reglerna.

Medan handlare som inte upprätthåller sin del av avtalet kan dömas till böter riskerar fuskande butiksbesökare inte några särskilda konsekvenser.

Det är det som är utmaningen, att det krävs ett samarbete mellan verksamhetsutövaren och besökaren. Verksamhetsutövaren har inga polisiära befogenheter och det finns inga påföljder för den enskilde besökaren, men vi har ju alla ett ansvar enligt smittskyddslagen, säger Anna Carlsson.

Annons

LÄS ÄVEN: Förvirring efter nytt pandemikrav: "Inte vår uppgift att agera polis"

Annons