IKEA:s second hand-butik får leva vidare – ”har utmanat oss alla”

"Vi är inte färdiga ännu".

I september förra året så meddelade möbeljätten IKEA att de skulle öppna sin allra första second hand-butik. Intresset för butiken var så stort att kunderna snabbt stormade butiken, som dock inte existerade ännu.

LÄS ÄVEN: Kunderna stormade IKEA-butiken som inte fanns: ”Det är ett test”

Annons

Det kommer alltså inte som en chock när IKEA nu meddelar att butiken, som ligger i Eskilstuna, nu får vara kvar efter en testperiod på sex månader.

Vi har lärt oss massor, men är inte färdiga ännu. Därför fortsätter vi att utforska hur vi kan förlänga livet på våra produkter och därmed hjälpa fler att leva ett mer hållbart liv hemma, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige, i ett pressutskick.

Butiken ska nu få vara kvar ytterligare ett halvår och det som ligger bakom beslutet är även pandemin.

Pandemin har utmanat oss alla – även vår second hand-butik. För att kunna testa upplägget även efter pandemin, håller vi öppet i ytterligare sex månader, säger Jonas Carlehed.

IKEA rapporterar dock att testet gått över förväntan trots omständigheterna. Företaget säljare vidare begagnade möbler som kommer in till butiken och försöker laga de som är skadade.

Produkterna som skänks av Eskilstunaborna är i mycket bra skick och säljs samma dag de kommer in. Samtidigt vet vi att många skadade möbler som går att reparera slängs i onödan. Något som visar på en jättepotential att rädda fler produkter, säger Jonas Carlehed.

Parallellt med testet i Eskilstuna så har IKEA även lanserat uthyrning av möbler till företag, ett test som först sker i Norge och som också ska hjälpa IKEA att bli mer cirkulära.

LÄS ÄVEN: IKEA smygtestar ny tjänst: “En service vi undersöker i Sverige”

Annons

Annons