Trendbrott: Inflationen faller – mat och el blir billigare

Men nöjeskonsumtionen drar upp inflationstakten.

Inflationen, mätt som KPI, sjönk från 9,3 procent i juli till 7,5 procent i augusti. Det visar nya siffror från statistikmyndigheten SCB.

LÄS ÄVEN: Blygsam ökning för nätmaten: "Hemleverans driver utvecklingen"

Annons

De lägre elpriserna var den främsta orsaken till att inflationstakten dämpades. Priserna var 36,8 procent lägre i år jämfört med augusti 2022. I juli steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med föregående månad. Men nu vänder de nedåt igen.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i en kommentar, och fortsätter:

Det rör sig inte om några stora prisnedgångar, men breda. Priserna sjunker för alla varugrupper utom sötsaker och glass.

Drivmedel dyrare

Totalt har matpriserna stigit med 9 procent sedan augusti förra året. Året dessförinnan steg de med 14 procent.

Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, kommenterar Carl Mårtensson.

Drivmedel som bensin och diesel blir däremot dyrare än i juli med en ökning på 7,5 procent. Samtidigt steg priserna på kläder med 4,7 procent under föregående månad. Även vitvaror ökade i pris med 2,0 procent.

I rapporten konstaterar man också att rekreation och kultur är en av de huvudgrupper som drar upp inflationstakten för tillfället.

Annons
Annons