Instabox om PostNords satsning på paketskåp: ”Inte förvånande”

Erbjuder sig att göra jobbet till lägre kostnad.

I morse slog nyheten ner som en bomb. PostNord, som för några år sedan konstaterade att paketskåp inte var något för svenska konsumenter, inleder en större satsning på just paketskåp. I ett första skede ska 100 skåp placeras ut i Stockholmstrakten och om allt faller väl ut kommer projektet så småningom byggas ut till hela landet.

LÄS ÄVEN: PostNord storsatsar på paketskåp i Sverige - 100 på väg ut

Annons

Satsningen kan verka aggressiv, men en som inte låter sig avskräckas är Instabox vd Alexis Prftis. Instabox har i sällskap med DHL varit i stort sett ensamma med att ha paketskåp på den svenska marknaden.

Vi är fullt fokuserade på att leverera paket till våra användare och åt våra kunder, och inte minst möta den kraftigt ökande efterfrågan. DHL har haft skåp sedan länge utan att det har påverkat oss. Även Postnord har haft skåp tidigare. Att fler väljer att satsa på detta är inte förvånade. Effektiva och smarta utlämningsställen utan kö och trängsel kommer att öka framåt. Vi har i dag 500 skåp och framöver ska vi placera ut 2500 till i hela Sverige, säger han till redaktionen.

Vilka möjligheter finns det för er och PostNord att existera sida vid sida? Det känns ju som att konsumenterna får exakt samma upplevelse.

Vi är ett techbolag i grunden och vi har utvecklat vår tjänst med konsumenten och e-handlare i fokus. Utgångspunkten är att det ska vara smidigt, effektivt och klimatsmart. Vi har till exempel satsat mycket resurser på smart kundservice och tekniska lösningar som gör det enklare för kunden.

Man ska alltid vara ödmjuk inför konkurrens, men idag finns det redan flera aktörer som har skåp eller har testat och än så länge har det inte påverkat oss nämnvärt. Det kan till och med vara bra att fler driver marknaden för paketskåp framåt och det visar på att vår affärsmodell fungerar.

I flera sammanhang har det pratats om möjligheterna för fraktleverantörer att samarbeta, till exempel genom att kunna leverera till varandras paketskåp. Alexis Priftis har varit tydlig med att Instabox ser positivt på ett sådant upplägg. Och dörren är fortfarande inte stängd.

Vi har i flera år erbjudit samtliga aktörer, inklusive PostNord, att nyttja vårt skåpnätverk. UPS samarbetar vi till exempel med redan i dag. Erbjudandet står fast, vi kan till och med leverera paketen åt dem billigare och klimatvänligare än de kan göra själva om de vill.

LÄS ÄVEN: Instabox börjar med hemleverans - "har inte lönat sig förrän nu"

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!