Isabella Löwengrip: ”Jagade tillväxt på bekostnad av arbetsmiljön”

"Vi var rädda".

Isabella Löwengrip har länge strävat efter att bli "världens mäktigaste kvinna" men har hennes imperium bara varit ett luftslott?

För några veckor sedan avslöjade Isabella på sin blogg att hennes skönhetsbolag Löwengrip Beauty kommer att backa med uppemot 50 procent i år på grund av felprioriteringar. Då skrev hon att hon "ser det som ett stort misslyckande" och att hon "inte fixade det, att det tär på självförtroendet".

Annons

LÄS ÄVEN: Löwengrip Beauty tappar tiotals miljoner: ”Ett stort misslyckande”

Sedan dess har flera medier rapporterat så gott som dagligen att det skakar ordentligt hos Isabella, och att både Löwengrip Invest och Löwengrip Beauty befinner sig i ekonomisk kris.

Isabella Löwengrip står idag bakom sju bolag. Löwengrip Invest, som även är känt som IL Corporations, hanterar Isabellas annonsförsäljning och samarbeten med företag och ägs till 100 procent av henne. Bolaget omsatte 7,6 miljoner kronor under 2018 med ett resultat på 1,1 miljoner.

Löwengrip Social Relations ägs också helt av Isabella och erbjuder företag konsulttjänster gällande kampanjer i sociala medier. Under förra året omsatte företaget 50 000 kronor och hade ett resultat på lika mycket. Dessutom har Isabella ett investmentbolag som heter Blonde Capital. Inga siffror från det bolaget har ännu inte kommunicerats ut till allmänheten.

Koncernen ISPI Holding är Isabella Löwengrips och Pingis Hadenius gemensamma bolag. Där ingår Löwengrip Beauty, Flattered och Economista.

I fjol omsatte Löwengrip Beauty 84,8 miljoner kronor, och hade ett resultat på 4 miljoner kronor. Det bolaget ska, enligt Isabella, backa 50 procent i år. Skomärket Flattered landade på 16,9 miljoner kronor i omsättning under 2018, och resultatet summerades till -5 miljoner. Economista redovisade ingen omsättning förra året men hade ett resultat på -0,05 miljoner kronor.

"Satt i frysboxen under uppsägningstid"

Nu har ett flertal personer, som har jobbat i något av Isabella Löwengrips företag, trätt fram. I flera av varandra oberoende intervjuer, med före detta anställda hos Löwengrip, beskriver personerna arbetsklimatet på bolagen som "det värsta i deras liv". Det rapporterar SvD.

Personerna har valt att vara anonyma "av rädsla för att det de berättar skulle kunna påverka deras karriärer".

Annons

Under hösten 2018 hade Löwengrip Beauty starkt fokus på att bara växa och sälja ännu mer, öka omsättningen och samtidigt ta in fler medarbetare. De anställda pressades och flera källor uppger att "en kultur med utfrysningar och otrevligt bemötande från ledningen" skapades.

En stor del av personalen berättar att de hade osäkra projektanställningar, på en till tre månader i taget. Vissa personer jobbade kvar utan anställningsavtal när deras projektanställning hade löpt ut. Enligt källorna fick flera personer sjukskrivas på grund av stress och utbrändhet, då ska personer ha sagts upp under pågående sjukskrivning. Medarbetare ska även ha blivit ombedda att säga upp sig och andra ska ha lämnat av egen vilja på grund av klimatet på arbetsplatsen.

Om någon sa upp sig så var det allmänt känt på kontoret att personer i ledningen inte pratade med den personen. Då satt man i frysboxen under sin uppsägningstid, berättar en av källorna.

Personerna berättar även att en person i ledningsposition hängde ut de anställda via mejl till alla på företaget, där "enskilda personers misstag pekades ut". De anställda på företaget tyckte att det var fel men enligt källorna vågade ingen säga något då "vi var rädda att vi skulle ryka då".

"Måste rannsaka även mig själv"

Vd:n och delägaren av Löwengrip Beauty, Pingis Hadenius, ville inte kommentera sjukskrivningarna eller uppsägningarna, men angående ledningens otrevliga bemötande och utfrysningar säger hon att "hon inte kan kommentera enskilda personers upplevelser" till tidningen.

Isabella Löwengrip bekräftade däremot det som källorna berättade för SvD, och samma dag skrev hon ett längre inlägg om detta på sin blogg:

Händelserna som beskrivs rör framför allt Löwengrip Beauty. Några av uppgifterna som framkommer i granskningen är för mig kända sedan tidigare, och som vi aktivt arbetat med att ändra på sedan en tid tillbaka. Andra är nya och det gör mig illa berörd. Det är en självklarhet att alla medarbetare ska må bra på sin arbetsplats och om människor blivit felaktigt behandlade så är det ett stort misslyckande från vårt håll.

Givetvis måste jag rannsaka även mig själv och organisationen för att se var vi har fallerat. Jag är medveten om att jag de senaste åren inte varit lika närvarande och operativ i Löwengrip Beauty som tidigare. Dessutom ägs Löwengrip av två personer med individuella visioner om hur bolaget ska drivas och vad som är prioriterat i byggandet av bolaget. Bland annat genom att jaga tillväxt på bekostnad av arbetsmiljön. Här vet jag att medarbetare har hamnat i kläm.

Isabella nämnde i sitt blogginlägg att "Löwengrip drivs av två personer med individuella visioner" och så sent som igår skrev även SvD, i en annan artikel, att skönhetsbolaget har öppnat upp för ett ägarbyte.

Vi är i en process kring hur vi ska hitta en väg framåt och hur det bolaget ska drivas. Troligtvis blir det ett ägarskifte, säger Isabella Löwengrip.

Man kommer till en punkt där olikheterna blir för stora.

Pingis Hadenius, som idag äger 50 procent av bolaget, kan alltså komma att köpas ut. Detta bekräftar Isabella, men Pingis avstår från att kommentera.

Jag har fått frågan från henne om jag vill köpa bolaget. Det är jag positiv till – det är ju mitt efternamn på produkterna och min dröm att driva det här. Jag vill jättegärna göra det mer på mitt sätt. Men vi är inte i hamn med något beslut än, säger Isabella Löwengrip.

Annons