Jättarna i infekterat prisbråk – klassikern kastas ut från kedjorna

Prishöjning skapar ont blod.

Den som vill handla någon av Zoegas kaffesorter hos Willys, Hemköp eller City Gross kommer att bli besviken framöver. Axfoods grossist, Dagab, och Zoegas ägare Nestlé är nämligen i luven på varandra.

Dagab anser att Nestlé höjer priserna för mycket, enligt Dagligvarunytt.

Annons

Vi har alltid för avsikt att komma överens med våra leverantörer. I det här fallet är vi inte där just nu, säger Marie Svaton, kommunikationschef för Dagab, till sajten.

Exakt hur stor prishöjning det rör sig om vill dock Dagab inte uttala sig om.

När vi får aviseringar om prisjusteringar så är det viktigt att de är rimliga och väl underbyggda. När vi inte anser det så kan det hända att vi inte kommer överens, men det här är som sagt dialoger som vi har löpande, säger hon.

"Kvalitetskaffet är hotat"

Nestlé menar å sin sida att det handlar om skäliga höjningar. De säger att de arbetar hårt för att prissättningen ska vara överkomlig för konsumenter, samtidigt som man betalar rättvisa priser till leverantörerna.

När det gäller priset på kaffe är det flera omvärldsfaktorer som påverkar, bland annat klimatförändringar och hög volatilitet på börsen gör att kvalitetskaffet är hotat, säger Mikael Lindgren, kommunikationschef för Nestlé.

LÄS ÄVEN: Fortsatt spänning kring hotande kaffebrist: ”Fullständigt kaos”

Annons