Jeff Bezos sista brev – ska bygga jordens bästa arbetsplats

"Låt aldrig universum jämna ut dig".

Jeff Bezos, grundare och vd för Amazon, är som vi vet på väg att lämna vd-stolen hos e-handelsjätten. Han kommer att lämna över ansvaret till Andy Jassy under årets tredje kvartal.

LÄS ÄVEN: Jeff Bezos avgår – Amazon får ny VD

Annons

Bezos skriver varje år ett brev till Amazons aktieägare, med det kända citatet att det alltid är Dag 1 på företaget. Nu har han skickat ut sitt sista brev, eftersom han alltså är på väg att lämna vd-positionen.

Brevet är lite av en långläsning denna gång och behandlar en rad olika saker. Läsaren bjuds bland annat på lite mer siffror än vanligt, för att visa på Amazons resa.

För att nämna några så berättar Jeff att 60 procent av företagets detaljhandelsförsäljning idag kommer från deras över 1,9 miljoner tredjepartsäljare på plattformen. Amazon ska nu ha över 200 miljoner medlemmar i sin kundklubb Prime och företaget anställer samtidigt 1,3 miljoner människor över hela världen.

Jeff gör även en liten uträkning för hur mycket värde som Amazon skapat under 2020 och når siffran 301 miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: Amazon knäckte facket med bred marginal: ”Vi vann inte”

Det som står klart är dock att grundaren påverkats av den senaste tidens skriverier om arbetsförhållandena på Amazons olika arbetsplatser. Och att man vann fajten mot facket i den nyligen omskrivna omröstningen verkar inte göra Jeff nöjd.

Tröstar din ordförande sig med resultatet av den nyligen genomförda fackliga omröstningen i Bessemer? Nej, det gör han inte. Jag tror att vi måste göra ett bättre jobb för våra anställda. Även om omröstningsresultatet var ensidigt och vår direkta relation till anställda är stark är det tydligt för mig att vi behöver en bättre vision för hur vi skapar värde för anställda - en vision för deras framgång, skriver Jeff Bezos.

Detta leder honom in på en ny vision för företaget. Samtidigt som man inte ska tulla på att vara jordens mest kundorienterade företag så ska Jeff lägga till två ytterligare mål.

Annons

Vi kommer att bli jordens bästa arbetsgivare och jordens säkraste arbetsplats.

Jeff Bezos ska fokusera på dessa mål under sin kommande roll som styrelsordförande.

Jag är en uppfinnare. Det är vad jag tycker mest om och vad jag gör bäst. Det är där jag skapar mest värde. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med det stora teamet av passionerade människor vi har i Ops och hjälpa till att skapa jordens bästa arbetsgivare och jordens säkraste arbetsplats. När det gäller detaljerna är vi på Amazon alltid flexibla, men i synen är vi envisa och obevekliga. Vi har aldrig misslyckats när vi bestämmer oss för något, och vi kommer inte att misslyckas med detta heller.

Grundaren fortsätter med att lyfta hållbarhet som ett annat viktigt område för Amazon. Han avslutar dock med att citera Richard Dawkins bok The Blind Watchmaker där han menar på att du hela tiden måste kämpa för din vision och för att vara dig själv, något som även ska gälla Amazon som företag.

Jag vill särskilt tacka Andy Jassy för att han gick med på att ta vd-rollen. Det är ett hårt jobb med mycket ansvar. Andy är lysande och har den högsta av höga standarder. Jag garanterar dig att Andy inte låter universum förstöra det som gör oss unika. Han kommer att samla den energi som behövs för att hålla oss vid liv, vilket gör oss speciella. Det blir inte lätt, men det är mycket viktigt. Jag förutspår också att det kommer att vara tillfredsställande och ofta roligt. Tack, Andy.

Till er alla: var snäll, var originell, skapa mer än du konsumerar, och låt aldrig universum jämna ut dig med din omgivning. Det fortsätter att vara Dag 1.

Här kan du läsa Jeff Bezos sista brev till aktieägarna.

Annons