Jubel hos Winefinder efter Vivinos vinst: ”Positivt för hela branschen”

"Positivt men förvånande".

Patent- och marknadsdomstolen valde att gå på Vivinos linje, vilket innebär att den danska e-handlaren får fortsätta att marknadsföra och sälja sina varor till svenska konsumenter. Eftersom försäljningen sker från ett annat land inkräktar den inte på Systembolagets ensamrätt, konstaterade domstolen i samband med att domen kom under gårdagen.

LÄS ÄVEN: Vivino vinner mot Systembolaget - dyr nota för monopolet

Annons

Glädjande nyheter för Vivino förstås, men även hos konkurrenten Winefinder ser man positivt på den färska domen.

Vi är så glada för Vivinos skull och det är glädjande att domstolen väljer att se det på det här sättet. Det är positivt för hela branschen och för alla vinintresserade konsumenter i Sverige, säger Alex Tengvall, styrelseordförande på Winefinder, till Ehandel.

Vi väntar på vår process men konstaterar att vårt företag och Vivino i det mesta fungerar på samma sätt, till exempel att bolagen är baserade i Danmark. Så vi ser detta som positivt även om vi samtidigt är förvånade över att man kan göra en så annorlunda bedömning så kort tid efter att vår dom kom.

I oktober i fjol avgjordes ett liknande ärende i samma domstol, den gången mellan Winefinder och Systembolaget. Grundförutsättningarna var ungefär desamma, det vill säga att Systembolaget tyckte att Winefinders verksamhet inkräktar på ensamrätten. Då gick domstolen på Systembolagets linje.

LÄS ÄVEN: Domen har fallit - "står i strid med lagen"

En anledning till det var att man ansåg att Winefinders verksamhet enkelt förklarat till för stor del hanterades från Sverige. Domstolen tyckte helt enkelt att närvaron i Sverige var för stor, även om bolaget i grund och botten är danskt.

Det är deras tolkning och vi anser att den är felaktig. Vi har följt alla lagar och regler och har gjort på samma sätt i många år så det är inget nytt i sättet vi arbetar, säger Alex Tengvall.

Winefinder har överklagat sin dom och väntar just nu på nästa steg i processen. Tengvall vidhåller att Winefinder inte vill utgöra ett hot mot Systembolaget utan att man istället ser sig som ett komplement.

Annons

Den färska domen till Vivinos fördel är positiva nyheter för Winefinders kommande förhandlingarna, menar Tengvall.

Vi är väldigt glada att domstolen nu ser det på det här sättet. Det här ska bli väldigt intressant att följa.

LÄS ÄVEN: Systembolagets besked efter nederlaget: "En komplex dom"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!