Vivino vinner mot Systembolaget – dyr nota för monopolet

Får fortsätta sälja till svenska kunder.

Vivino kan skåla efter att ha gått vinnande ur striden mot Systembolaget. Den danska appen får fortsätta leverera vin hem till svenska kunder, slår Patent- och marknadsdomstolen fast.

Anledningen är att bolaget bedriver sin verksamhet från ett annat land och därmed inte strider mot ensamrätten på alkoholförsäljning, som Systembolaget menade. Det faller nämligen under det så kallade privatinförselundantaget, vilket infördes efter att EG-domstolen slagit fast att den svenska alkohollagstiftningen strider mot EG-rätten.

Annons

Det har återkommande lyfts fram att det är otydligt hur rätten till privatinförsel förhåller sig till den växande e-handeln för alkoholdrycker. Domstolen har nu haft anledning att pröva frågan om sådan e-handel som Vivino ägnar sig åt är tillåten och har kommit fram till att så är fallet, kommenterar rådmannen Linda Kullberg domen.

LÄS ÄVEN: Stämdes av Systembolaget - e-handlarens syrliga svar

Enda bakslaget för Vivino blev en smäll på fingrarna vad gällde marknadsföringen, där man bland annat haft specialerbjudanden under Black Friday. Inte måttfullt, tyckte Patent- och marknadsdomstolen och slog fast att Vivino måste tona ned marknadsföringen.

Men i övrigt får bolaget alltså rätt och Systembolaget ska därför stå för Vivinos rättegångskostnader på runt 3 miljoner kronor. Domen kan överklagas.

LÄS ÄVEN: Jubel hos Winefinder efter Vivinos vinst: "Positivt för hela branschen"

LÄS ÄVEN: Systembolagets besked efter nederlaget: "En komplex dom"

LÄS ÄVEN: Vivino efter historiska domen: "Inte förvånade"

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!