Klarna alarmerar: ”Går i hög fart åt fel håll”

"Fruktar att brottsligheten kan komma att ligga steget före".

Betalföretaget Klarna meddelar att antalet bedrägeriförsök i år har mer än dubblats sedan 2017. Det skriver Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski, Klarnas säkerhetschef Mark Strande och Klarnas bedrägerichef Richard Skoog i en debattartikel på DN.

I takt med att kontanthanteringen har minskat, har brottsligheten flyttat till nätet där människor hanterar sina pengar nu för tiden. Teknikens utveckling, och däribland verktyg som Bank-ID och Swish, har bidragit till samhällets snabba digitalisering.

Annons

Det råder ingen tvekan om att den organiserade brottsligheten i allt större utsträckning siktat in sig på online­bedrägerier. De testar gärna olika sätt att använda Klarnas namn för att genomföra bedrägerier, skriver företaget.

Enligt Klarna ligger de än så länge ett steg före den organiserade brottsligheten.

LÄS ÄVEN: 1 200 ID-kapningar online på en månad: ”Svårt att göra något åt”

Vi är väl medvetna om vilka metoder som används och vad som krävs för att förebygga och förhindra. Men för varje år ser vi en kraftig ökning i antal försök till bedrägeri.

Den tekniska utvecklingen går i hög fart åt fel håll, och den måste bromsas nu. Det kräver att samhället funderar på vilka ytterligare åtgärder och vilken ökad samverkan som kommer att krävas för att åstadkomma detta. Utmaningen Klarna står inför gäller i allra högsta grad även andra banker, betaltjänster, logistikbolag och handlare.

Sedan Klarna startade sin verksamhet har företaget haft fokus på att hålla bedragare så långt borta från Klarna som möjligt. Företaget har bland annat en nära dialog med polisen och Nationellt bedrägericenter.

LÄS ÄVEN: Bedrägerierna ökar – här är polisens bästa e-handelstips

Nyligen tillsatte Polisen dessutom en grupp som ska specialisera sig på att förebygga bedrägerier. Det är förstås positivt och ett initiativ vi välkomnar.

Annons

Men vi fruktar dessvärre att utan en ännu snabbare och tydligare samverkan mellan berörda myndigheter och branschens aktörer så kommer vi förr eller senare att komma till en punkt där den organiserade brottsligheten ligger steget före. Det ligger av förklarliga skäl i vårt och hela samhällets intresse att det aldrig sker.

LÄS ÄVEN: Man stal identiteter och köpte sexleksaker – nu döms han

Annons