Klarna tar in 5,7 miljarder – här är nya supervärderingen

"USA ska bli störst".

Betaljätten har precis presenterat den nya finanschefen som kommer från HSBC Private Bank i Storbritannien och som ska hjälpa Klarna börsnoteras i USA. Samtidigt presenterade man även den nya expansionschefen och nu meddelar Klarna att bolaget plockar in 650 miljoner dollar, det vill säga runt 5,7 miljarder kronor, i nytt kapital för att påskynda den globala tillväxten.

LÄS ÄVEN: Klarna tillsätter nya chefer inför börsnotering

Annons

Detaljhandelns övergång till e-handel är långt förbi startlinjen och konsumenternas köpbeteende har förändrats påtagligt. E-handelskunderna söker efter tjänster som erbjuder bekvämlighet, flexibilitet och kontroll i hur de kan betala och dras till en trygg shoppingupplevelse. Klarnas unika erbjudande, konsumenternas förtroende och vårt globala nätverk av handlare är en utmärkt grund för ytterligare tillväxt, säger vd:n Sebastian Siemiatkowski, i ett pressmeddelande.

Mer exakt kommer Klarna att använda pengarna till produktutveckling och intåg på nya marknader. Målet är att USA ska bli Klarnas största marknad, större än Sverige och Tyskland är idag, och att börsnoteringen i USA kommer att ske inom ett till två år.

Det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake, Singapores statliga förmögenhetsfond GIC och de internationella fondjättarna Blackrock och HMI Capital är nya storinvesterare. Samtidigt valde flera andra investerare att förvärva aktier från befintliga aktieägare, bland dem finns den svenska mediekoncernen Bonnier.

Vi har följt Klarna noga under flera år som kund, och vi har fått en grundlig förståelse för den verkliga potentialen i Klarnas unika utbud. Vi är mycket glada över möjligheten att investera i Klarna och att stötta Sebastian och hans team för att utveckla verksamheten vidare, Erik Haegerstrand, vd för Bonnier Group.

Nu värderas hela Klarna till 10,65 miljarder dollar, eller 93 miljarder kronor. Värderingen är nästan dubbelt så hög som i fjol när man senast fyllde på sin kassa.

Klarna-teamet är hedrade över att välkomna investerare i världsklass som valt att stödja oss i vårt mål att bli "the world’s favourite way to shop", fortsätter Sebastian Siemiatkowski.

Idag har Klarna cirka 90 miljoner kunder i 17 olika länder, samt 235 000 handelspartners där betalbolagets betallösningar är integrerade i e-handelskassan. Bara i USA använder 9 miljoner kunder Klarna vid utcheckning online och cirka 1,2 miljoner amerikaner nyttjar Klarnas app varje månad.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!