Konkurslarm: “Vi befinner oss mitt i stormens öga”

“Högst siffran på 20 år”.

Creditsafe rapporterar idag om konkurssiffrorna för februari månad, och det ser inte bra ut. Konkurserna ska vara på den högsta nivån sedan 1994.

Totalt försattes 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan det, skriver kreditupplysningsföretaget.

Annons

Nästan dubbelt så många bolag gick alltså i konkurs jämfört med för två år sedan.

Det är högst siffran för februari på 20 år, och vi får gå tillbaka till finanskrisen 1994 för att hitta en liknande månad.

Många av bolagen som nu går i konkurs sitter även på skatteanstånd (17 procent) och det innebär att staten nu förlorar 237 miljoner kronor när dessa bolag inte kan betala sina skulder.

Vi vet att detta kan vara en tickande bomb för många företag. Därför är det otroligt viktigt att kontrollera om kunderna har ett skatteanstånd, även nya kunder som man planerar att göra affärer med. Särskilt intressant för riskbilden är att se hur stor skulden är i relation till omsättning, eller tidigare vinst, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Den största konkursen under månaden var bilhandlaren Auto Lounge med 486 miljoner i omsättning och på plats två kom Cake, som vi rapporterat om tidigare.

LÄS ÄVEN: Efter konkursen: Här är Cakes köpare – storägarna jublar

Just bilhandlare toppar listan och den branschen såg konkurserna öka med 54 procent. E-handelsbranschen var inte alls lika hårt drabbad utan stannade på 3 procent.

Vi fortsätter att rapportera om nya toppnoteringar varje månad och befinner oss mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror. Dessutom ser vi att betydligt fler anställda drabbas av konkurser varje månad, säger Henrik Jacobsson.

Annons

Annons