Konkursvågen slår hårt mot inredningsbutiken – tappar

Franschise-verksamheten decimerad.

E-handeln Boligheter, som säljer skandinavisk design, har sedan pandemin fått ett uppsving. Företaget nådde under räkenskapsåret 2021/2022 en toppnotering på 8,4 miljoner i omsättning, med ett positivt resultat runt 350 000 kronor.

Sedan 2018 driver man även Boligheter Franchise med flera fysiska butiker i Sverige.

Annons

Nu har företaget släppt siffrorna för räkenskapsåret som slutade den sista augusti i fjol (2022/2023) och tyvärr tar man en rejäl smäll på flera håll.

Omsättningen har under räkenskapsåret minskat med cirka 33 procent, vilket till stor del är hänförligt till att franschisebutikerna har minskat och då har försäljningen i dessa minskat, skriver Boligheter.

Omsättningen landade på 5,8 miljoner kronor, ner från 8,4 miljoner året innan. Lönsamheten raderas samtidigt och koncernens rörelseresultat skrivs till -166 000 kronor.

Även om den fysiska handeln sägs stå bakom det största fallet så har e-handeln inte varit immun.

Vidare har webbhandeln minskat, konstaterar företaget i årsredovisningen.

Om den negativa trenden har vänt under innestående räkenskapsår är ännu oklart. Ehandel rapporterade dock om att franchisetagaren Hus & Koja AB fått slänga in handduken i november förra året. Efter den konkursen så ska Boligheter haft två fysiska butiker kvar, vilket innebär att man har en franschise-butik kvar.

LÄS ÄVEN: Inredningskedjan förlorar butik – går i konkurs

Annons
Annons