Lågprisjätten rustar för börsen – igen

En notering kan ske i närtid.

Rusta är med sina drygt 200 varuhus, och 10 miljarder i omsättning, en jätte på den nordiska marknaden. Lågpriskedjan, som öppnade sitt första varuhus 1986, hade redan 2014 siktet inställt på en börsnotering. Planerna lades senare på lagerhyllan till förmån för en utlandsexpansion, men nu är det åter på tapeten.

LÄS ÄVEN: Rusta storsatsar på sin e-handel: ”Början på vår digitala resa”

Annons

Enligt uppgifter till Di har planerna på en börsnotering fått nytt liv på grund av ett generationsskifte i bolaget. Samt sommarens storaffär där finska Tokmanni förvärvade Rustas svenska konkurrent Dollarstore till den nätta summan av 2 miljarder kronor.

Enligt uppgifter från fondförvaltarhåll har investmentbanken Carnegie anlitats för att sälja in Rusta till potentiella investerare, och en notering kan ske i närtid.

Olika alternativ på bordet

Rustas vd Göran Westerberg, som redan 2014 fick i uppdrag att förbereda lågprisvaruhuset för en börsnotering, vill inte ställa upp på en intervju med Di. Han bekräftar dock via mail att en börsnotering åter kan vara aktuell.

Vi har sedan en tid tillbaka diskuterat olika alternativ för vår fortsatta utveckling, och en börsnotering är ett av de alternativen men inget sådant beslut är fattat, säger Göran Westerberg i en kommentar till Di.

Rustas största ägare är medgrundaren Anders Forsgren, samt familjen till den avlidne grundaren Bengt-Olov Forssel. Tillsammans äger de 81,5 procent av lågpriskedjan via bolaget Fasetten.

LÄS ÄVEN: Dollarstore får ny ägare – köps upp av finska jätten: ”Överlycklig”

Annons