ANNONS

Larmet: "Aviseringar om att man planerar att höja hyran"

"Hade inte vi bråkat och legat på så hade det inte hänt någonting", säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Försiktigt positivt efter vändningen i hyreskaoset.

ANNONS

Efter ett par veckors förhandlingar mellan de involverade parterna kunde branschorganisationen Fastighetsägarna i början av veckan meddela att 3 200 avtal om sänkta lokalhyror nu har tecknats. Bakgrunden är att regeringen har avsatt fem miljarder kronor till hyressubventioner för bland annat handelsföretag, restauranger, frisörer och andra aktörer som drabbats av coronaviruset.

LÄS ÄVEN: Efter hyresbråket - nu är 3 200 avtal klara: “Var lite oklarheter i början”

Beskedet fick ett positivt mottagande av Svensk Handels vd Karin Johansson.

Jag är den första att applådera om de äntligen har fått fart. Det är ju fantastiskt ifall proppen har gått ur och vi kan bara glädjas åt alla avtal som kommer på plats, säger hon till Ehandel.

De 3 200 avtalen har kommit till i stort sett den senaste veckan och Svensk Handel har inga siffror över hur många av dem som rör handelsföretag. Svensk Handel gjorde nyligen en enkät som visade att en av fem av de handlare som tappat mer än 50 procent av sin omsättning sedan början av mars, hade fått sänkt hyra. Enligt branschorganisationens siffror har hälften av alla sällanköpshandlare förlorat minst 40 procent av sin försäljning under mars och april.

Fler restauranger än butiker?

Men de siffrorna gäller alltså perioden innan Fastighetsägarna menar att de fick fart på sitt avtalsskrivande. Svensk Handel planerar att inom kort skicka ut en ny enkät till sina medlemmar, men till dess att svaren på den har kommit in är det alltså oklart hur stödet har fallit ut. Totalt sett uppskattar Svensk Handel att det finns 30 000 butiker och 20 000 restauranger i Sverige.

De signaler vi får är att det företrädesvis är små företag samt att det är fler restauranger än butiker som fått sina hyror sänkta.

Enligt Karin Johansson är det ofta små fastighetsägare, till exempel bostadsrättsföreningar, som gått i bräschen för att sänka hyrorna. Hon menar också att flera större fastighetsaktörer “verkligen inte föregått med gott exempel”.

Det har krävt ganska mycket arbete. Hade inte vi bråkat och legat på både regering och opposition så hade det inte hänt någonting. Attityden inledningsvis var inte speciellt positiv, säger hon, och fortsätter:

Enskilda fastighetsägare har meddelat att de inte kommer att sänka hyran med ett enda öre. Det har till och med kommit aviseringar om att man planerar att höja hyran.

Välkomnar nytt krispaket

Sedan ovan nämnda hyresstöd presenterades har regeringen gått ut med ännu ett krispaket - värt 39 miljarder - som är tänkt att stötta företag som drabbats av viruset. Enligt Karin Johansson finns det i det första paketet ett tak per företag eller koncern på cirka 8 miljoner kronor, vilket kan låta mycket men i realiteten inte gör så stor skillnad för en handelskedja med stora hyreskostnader varje månad.

I krispaketet som kom förra veckan ligger dock stödet per aktör på 150 miljoner kronor, vilket alltså är ett välkommet tillskott i krispotten.

De här stöden går att använda i kombination med varandra. Så det viktiga nu är att vi inte tappar tempo, säger Karin Johansson.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya krispaket - 39 miljarder i omsättningsstöd

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se