Mathem backar – och förlusten ökar till 1,5 miljarder

Bolagets tillväxtsvit är bruten.

Mathem har släppt ett rykande färskt bokslut och där står det klart att bolagets tillväxtsvit sedan 2018 nu är bruten. Omsättningen under 2022 landade på strax över 2,5 miljarder kronor, en minskning med drygt 5 procent. Samtidigt ökade rörelseförlusten till 1,5 miljarder kronor.

Vi lever i en tuff omvärld, men detta till trots är jag otroligt nöjd med vad vi som bolag lyckats åstadkomma under svåra förhållanden. För oss har året framförallt präglats av pandemins slut, men även av oroligheter i vår omvärld, prisinflation, stigande energipriser och ökade räntor, skriver Johan Lagercrantz i sitt vd-ord.

Annons

"Ett mellanår"

Mathem har tidigare sagt att bolaget ska vara ebitda-positiva 2024 och att man ska visa upp ett positivt resultat 2025. Lagercrantz konstaterar dock att bolaget inte har nått sina finansiella mål för 2022 och att man får se det som ett mellanår. Både för Mathem och hela branschen.

I rapporten går det även att läsa att Antalet anställda har minskat från 1 789 till 1 585 under 2022.

Även inför 2023 prognostiserar vi för en blygsam tillväxt, där främsta fokus kommer att ligga på att fortsätta att utveckla våra processer och arbetssätt i Larsboda. I förlängningen kommer detta att optimera och effektivisera vår operativa verksamhet i Stockholm, samt på sikt även kunna implementeras på våra andra orter, skriver Johan Lagercrantz.

LÄS ÄVEN: Mathem tar in 1 miljard – nu ska bolaget nå lönsamhet

Annons