Mathem tar in 1 miljard – nu ska bolaget nå lönsamhet

"En stark position inom denna del av marknaden".

I slutet av mars köpte Mathem upp den konkursfärdiga konkurrenten Kavall. Kort efter kom uppgifter om att matkassebolaget skulle plocka in nya miljoner i jakten på lönsamhet. En finansieringsrunda som nu ska vara i hamn.

Mathem meddelar nämligen att man genom en kapitalanskaffning har säkrat cirka en miljard kronor. Kapitalet ska bland annat användas för att finansiera bolagets affärsplan mot lönsamhet.

Annons

Vi sätter nu allt fokus på att förverkliga affärsplanen som skall se till att bolaget fortsätter sin tillväxtresa, når lönsamhet, och stärker sin position på dagligvarumarknaden i Sverige. Detta hade inte gått utan förtroendet från en stark bas av finansiella och strategiska investerare, vilket jag och organisationen är tacksamma för, säger Johan Lagercrantz, vd för Mathem i en kommentar.

Rundan övertecknad

De största ägarna Kinnevik, Axfood, Verdane och AMF ska ha stått för ett "betydande belopp" i kapitalrundan. Det ska också ha funnits ett brett stöd från övriga aktieägare och nya investerare såsom Bonnier Ventures samt VNV. Totalt sett blev finansieringsrundan övertecknad.

I samband med kapitalanskaffningen har Mathem även omförhandlat sin externa lånefinansiering för att öka den finansiella flexibiliteten framöver.

Axfood täcker flera delar av den svenska dagligvarumarknaden med sina olika butikskoncept och vi ser positivt på Mathems långsiktiga potential inom matvaror med hemleverans. Vi är övertygande om att det kommer ske en fortsatt förflyttning mot onlinebaserad handel och genom vårt ägande i Mathem har vi en stark position inom denna del av marknaden, kommenterar Carl Stenbeck, styrelseledamot i Mathem och Axfoods ägarrepresentant.

Annons