Mathem nära jätteaffär – kan slås samman med branschkollegan

Presenteras inom de närmaste dagarna.

Mathem har radat upp förlustrapporter och tvingats varsla flertalet anställda under året. Men nu har storägarna Kinnevik en plan för hur de ska få bukt med problemen. Genom en sammanslagning med den norska motsvarigheten Oda, det rapporterar Breakit.

LÄS ÄVEN: Mathem backar – och förlusten ökar till 1,5 miljarder

Annons

Sammanslagningen väntas presenteras inom de närmaste dagarna och ska hjälpa Mathem med att få ordning på bolagets svidande förlustsiffror. Bland annat tack vare synergieffeker på tekniksidan.

Varslat i omgångar

Mathem, som i fjol gjorde en rörelseförlust på -1,5 miljarder, har haft ett stormigt 2023 och e-handlaren har tvingats varsla stora delar av sin personal. Senast i september då 60 anställda fick gå.

LÄS ÄVEN: Mathem varslar igen – så många får lämna

Under 2023 har Mathet tagit in drygt en miljard kronor i nytt kapital, där den senaste omgången värderade bolaget till 226 miljoner kronor. En markant skillnad jämfört med för två år sedan då bolaget värderades till över 4 miljarder kronor.

Investerat 3 miljarder

Oda i sin tur lämnade nyligen Finland och Tyskland efter bristande lönsamhet. Under det senaste kvartalet har man dock haft en positiv omsättningstillväxt och i Kinneviks senaste kvartalsrapport höjdes Odas värdering från 1,6 till drygt 2,1 miljarder kronor.

Investmentbolaget är största ägare i såväl Oda som Mathem med 27 respektive 32 procent av aktierna. Totalt ska Kinnevik ha investerat mer än 3 miljarder kronor i de båda bolagen genom åren.

LÄS ÄVEN: Mathem tar in 1 miljard – nu ska bolaget nå lönsamhet

Annons
Annons