Maxgodis ger upp – slutar skicka godis till grannlandet

Drabbas hårt av tullavgift och sockerskatt.

Nätbutiken Maxgodis har omsatt miljoner på att sälja svenskt godis till Norge. Framgångarna har möjliggjorts av den så kallade "350 kronors"-gränsen, som inneburit att utländska e-handlare som exporterar varor till Norge inte har behövt betala moms på order vars värde understiger det beloppet.

LÄS ÄVEN: E-handlare sålde godis för 18,7 miljoner - på ett kvartal

Annons

Katastrofal kombination

Men nu har en era nått sitt slut. Norge har beslutat om att 350 kronors-gränsen ska tas bort på livsmedel vid nyår och samtidigt höjs landets sockerskatt som dessutom också utökas till att gälla alla importerade varor. En katastrofal kombination för Maxgodis, som nu väljer att lägga ner hela sin nuvarande verksamhet. Istället ska bolaget sälja varor från norska leverantörer, vilket nyhetssajten E24 var först med att berätta.

På grund av nya tullregler kommer det från den 1 januari inte vara möjligt att sälja godis från Sverige till Norge. Då försvinner 350-gränsen som vi har i dag och det ska betalas moms och sockerskatt på allt som importeras, säger Maxgodis vd Morten Hansson till Ehandel.

Maxgodis nya sortiment kommer att innehålla exempelvis snacks och choklad, med hundra dagar eller mindre kvar till "bäst före"-datumet. Tanken är att butiken ska bli en plats för varor som andra aktörer av olika anledningar inte vill sälja. Konceptet påminner om det hos Matsmart, som för övrigt gav upp i Norge för ungefär ett år sedan.

LÄS ÄVEN: Matsmart slutar skicka varor till Norge: "Fick inte lönsamhet"

Det är likt Matsmart men vi kommer inte att ha generella matvaror, säger Morten Hansson.

Importerar dryck på pall

Maxgodis kommer dock även fortsättningsvis att importera dryckesvaror från Sverige. Planen är att ta in dryckerna pallvis och sedan packa beställningarna i Norge, där övriga varor alltså redan ska förvaras.

Här är det också moms och sockeravgift men även med det inräknat kommer vi att ligga långt under butikspris i Norge.

Kan ni inte lika gärna importera godiset från Sverige i så fall? 

Annons

Sockeravgiften på godis är högre så det blir för dyrt.

LÄS ÄVEN: Norsk sockerskatt blev succé för svenskt e-handelsföretag

Annons