Mörka siffrorna – konkurserna rusar: ”Förväntar oss ökningar”

April blev en blodig månad för aktiebolagen.

Sommaren närmar sig med stormsteg, men konkurserna visar inga tendenser på att ta semester. I april ökade de med hela 72 procent, visar färska siffror från Creditsafe.

Totalt gick 942 aktiebolag i konkurs, att jämföra med 547 stycken under samma månad förra året.

Annons

Samtidigt som vi börjat vänja oss vid den dystra trenden med ökande konkurstal, så är det anmärkningsvärt höga procentuella ökningar som tagit fart det senaste halvåret. Även om det finns positiva tecken på att inflationen minskar och framtida räntesänkningar är möjliga, kommer det ta tid innan dessa åtgärder får genomslag i företagens ekonomi, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Den stora konkursökningen har förstås även medfört att många jobb försvinner. Under årets första fyra månader har 4 000 fler anställda blivit av med jobbet. Totalt har 11 114 arbetstagare drabbats av konkurserna i år - en ökning med 60 procent. Ökningen bara i april uppgick till hela 89 procent.

Det är många livsöden som påverkas, och vi vet att en betydande andel företag just nu kämpar för sin överlevnad och måste skära ned på kostnader för att klara den tuffa ekonomiska situationen. Många företag har även tvingats varsla delar av sin personal för att undvika konkurs, säger Henrik Jacobsson.

Detaljhandeln är en av de de branscher som klarat sig minst dåligt med en ökning av antalet konkurser under de första fyra månaderna på 21 procent och med 78 procent i april.

För e-handeln ser det desto mer bekymmersamt ut. Där har konkurserna ökat med 50 procent under de första fyra månaderna och 300 procent i april. Och värre kan det bli.

Vi ser just nu ingen ljusning och förväntar oss fortsatta ökningar de kommande månaderna, säger Henrik Jacobsson.

Bland de största konkurserna hittills i år noterar vi i handeln såväl Rizzo Group som The Body Shop.

Annons
Annons