Myndigheten ger återigen en känga till dropshippingbutiker

"De är ansvariga".

Dropshipping-aktörer har de senaste åren fått utstå en hel del kritik från både Konsumentverket och Kemikalieinspektionen. I maj förra året så meddelade Kemikalieinspektionen att sju av tio "dropshippade" prylar innehöll farliga ämnen. Nu fortsätter granskningen.

I en ny undersökning så ska Kemikalieinspektionen granskat 280 varor från 81 olika webbplatser, och då inte bara dropshippingbutiker. Men de som säljer via dropshipping ska ha stått ut i undersökningen.

Annons

Av varorna som köptes från dropshippingbutiker innehöll 77 procent otillåtna ämnen, för marknadsplatser var siffran 42 procent och för traditionella webbutiker 34 procent, skriver Kemikalieinspektionen.

Och återigen så är det uppenbart att Kemikalieinspektionen inte är speciellt pepp på dropshippingaktörer.

Bland dropshippingbutikerna verkar det finnas en uppfattning om att man bara är förmedlare och inte ansvarig för produkterna. Men de är ansvariga för det de säljer, säger Karin Rumar, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.

Det ska förstås nämnas att det finns många seriösa dropshippingaktörer. Men i Kemikalieinspektionens undersökningar så verkar alltså farliga ämnen dyka upp oftare i dropshippingbutikers produkter.

De flesta butikerna tog bort bristande varor eller ändrade felaktig information efter att ha blivit kontaktade av Kemikalieinspektionen. Men vissa dropshippare och några marknadsplatser varken svarade eller tog bort varor som innehöll otillåtna ämnen. Dessa fortsätter vi att arbeta vidare med, skriver Kemikalieinspektionen.

Valet av produkter som testats är inte slumpmässigt utan har kontrollerats baserat på risk. Farliga ämnen som dök upp i undersökningen var bly i elektriska produkter, kadmium i smycken och kortkedjiga klorparaffiner och ftalater i mjuka plastmaterial.

Annons