Nakd-grundaren om vd-kaoset: ”Kom inte överens om någonting”

"Jag klantade till successionen lite".

Det har varit några turbulenta år för modehandlaren Nakd och 2022 var inget undantag. Förutom uppsägningar och förändringar i ledningen valde bolagets grundare Jarno Vanhatapio att lämna vd-posten i början av året och ersattes av Anders Kristiansen.

Han blev dock inte långvarig och efter endast en månad hoppade Kristansen av uppdraget. Han höll inte heller igen med kritiken mot bolagets verksamhetsmodell och styrning. En anledning till avhoppat ska ha varit att Vanhatapio och Kristiansen inte kom överens.

Annons

Något som Vanhatapio själv berättar i en intervju med Di, där han också är självkritisk i frågan.

Jag klantade till successionen lite. Jag har förstått att det är svårt för en grundare att vara operativ och samtidigt släppa in en ny vd. Vi kom inte överens om någonting, säger Jarno Vanhatapio.

Lönsamhet under 2023

Vanhatapio konstaterar att det var fel av honom att som operativ grundare vara inne och pilla för mycket i besluten efter att han klivit ner från vd-posten. Idag har han lärt sig av den läxan och framöver ser han ljusare på bolagets framtid.

Sedan i våras är Oscar von Konow, tidigare COO i bolaget, ny tillförordnad vd och enligt Jarno Vanhatapio är den nuvarande ledningen den bästa som Nakd kan ha. Och i år satsar man på vinst istället för fortsatt tillväxt.

Nakd omsatte 2,3 miljarder kronor 2021 med en förlust på 537 miljoner kronor. Ehandel har tidigare även berättat om bolagets planer på att plocka in 300 miljoner i riskkapital för att nå lönsamhet under 2023.

Annons