Nätmatbutiken i konkurs – så stora är skulderna

"Det finns ett antal intressenter".

Den lokala dagligvaruhandlaren på nätet, Fodi har gått i konkurs, något Breakit var först med att rapportera. På en marknad som alltjämt domineras av betydligt större spelare, som också kämpar med lönsamheten i sin onlineaffär, blev konkurrensen alldeles för tuff för uppstickaren. Detta trots stöd från ett stort antal investerare.

Nu börjar jakten på nya ägare och under tiden kommer driften att pågå som vanligt, om än under en begränsad period.

Annons

Vi har sagt att vi ska fortsätta driften. Man har ett varulager som är värt ungefär 2 miljoner som man kommer att sälja ut och leverera till kund under en treveckorsperiod så länge lagret räcker. Man har en stor mängd trogna kunder, särskilt ute i Bromma. Däremot kommer man inte att göra några nya inköp. Sen försöker vi komma igång med att sälja rörelsen och tillgångarna till någon som kan ta över och fortsätta driva verksamheten. Det finns ett antal intressenter, både industriella och andra aktörer, säger konkursförvaltaren, Lars-Henrik Andersson, till Ehandel.

Har det inkommit några konkreta bud?

Nej, det är fortfarande väldigt tidigt i processen. Men jag har haft något samtal idag och jag satt med bolaget igår och de har haft diskussioner och har försökt lösa det här ett tag och det finns några namn från den processen.

I samband med konkursbeskedet gick en av investerarna, finansbolaget Onoterat ut, med ett upprört pressmeddelande.

Vi är extremt besvikna hur Fodi Skandinaviens AB styrelse och ledning, har valt att inte kommunicera med aktieägarna om bolagets finansiella status. Vi har för närvarande begränsad information om situationen i Fodi, men kan inte utesluta legala åtgärder mot bolagets ledning, meddelade bolagets vd, Lars Erik Bratt i utskicket.

"Har inga sådana misstankar"

Men om det skulle finnas någon anledning att vidta legala åtgärder är för tidigt att säga.

Det är en del av vår process att vi tittar dels på när man skulle ha upprättat en kontrollbalansräkning och dels om det också finns anledning för konkursboet att rikta några anspråk. Men i det här skedet har jag inga sådana misstankar. Men jag förstår att man blir arg och besviken när man investerat mycket pengar, säger konkursförvaltaren.

Fodis skulder är i storleksordningen 12 till 14 miljoner kronor, varav 7,7 miljoner är skulder till Almi i form av konvertibler.

Annons

LÄS ÄVEN: Nätmatbutiken förvärvar grossist – och presenterar nya ägare

Annons