Nordeas analys: Då kommer Amazon till Sverige

Banken tittar i kristallkulan i ny rapport.

Det är den eviga frågan som ställts i oändlighet: ”När kommer Amazon till Sverige?”. Nu har Nordea gett sig in i spekulationssnurran och skapat en rapport och räknat ut att om två år tänder den enorma e-handelsplattformen upp sin verksamhet här, rapporterar Di Digital.

Bland annat bygger Amazon ett gigantiskt lager utanför Borgstedt i Tyskland, bara 50 kilometer från den danska gränsen, säger Daniel Ovin, som bevakar e-handel på Nordeas analysavdelning, till Di Digital.

Annons

Det lagret beräknar han blir ungefär 30 000 kvadratmeter stort. Alltså 5000 kvadratmeter mer än det centrallager som förser Amazons kunder i Australien.

LÄS ÄVEN: Ehandel besöker Amazons logistikcenter

Man nämner även att en etablering var nära förestående för exakt ett år sedan. Men då fick en annalkande Brexit Jeff Bezos på andra tankar.

Enligt vår analys, hotade en hård brexit att göra leveranser från Amazons lager i Storbritannien väldigt dyra. Det var därför Amazon valde att avvakta, säger Daniel Ovin.

I rapporten nämns bland annat att Amazon köpt Amazon.se, slutit ett treårigt avtal med Postnord och att logistikföretagets dåvarande kommunikationschef, Thomas Backteman sade sig vara rätt säker på att en etablering skulle genomföras under året.

LÄS ÄVEN: Prislappen för Amazon.se – över 6 miljoner kronor

Samma rapport visar även att de aktörer som bör oroa sig när, eller om, e-handelsjätten slår sig ned här är de som säljer sportkläder, heminredning och hemutrustning, elektronik, köksvaror, sportutrustning och sportkläder.

Annons
Annons