Norska förslaget: Höj den tullfria gränsen till 3 000 kronor

"En present till utländska e-handlare".

Den som säljer varor från till exempel Sverige till norska konsumenter behöver inte betala moms om varans värde understiger 350 kronor. Gränsen uppskattas inte av alla, och sedan en längre tid tillbaka debatteras den flitigt av bland annat politiker och branschorganisationer. Ett tag såg gränsen ut att vara på väg bort, men förra året kom beskedet att den trots allt blir kvar.

LÄS ÄVEN: Norsk besvikelse : 350 kronors-gränsen blir kvar

Annons

Beskedet uppskattades inte av branschorganisationen Virke, som kan beskrivas som en norsk motsvarighet till Svensk Handel. Virke tycker att gränsen skapar en orättvis konkurrenssituation mellan norska och utländska handelsföretag. Diskussionen är inte helt olik den vi har haft i Sverige gällande Kinas momsfördel gentemot de svenska e-handlarna.

LÄS ÄVEN: Överväger slopad tullgräns - varnar för svenskt kaos

"En miljömässig katastrof"

Nu kommer återigen nya besked angående Norges tullfria gräns. Enligt norska medier, däribland vår systersajt Ehandel.com, har Norges regering föreslagit att gränsen blir kvar men att den inte ska gälla mat och dryck. I förslaget ingår också en höjning av gränsen till 3 000 kronor för kläder och andra textilvaror.

Virke menar att det nya förslaget riskerar att drabba norska företag hårt och att det är att se som en "present till utländska e-handlare".

Det rör sig om stora aktörer med betydande kostnadsfördelar. Och inte följer de norska krav på produktsäkerhet eller norska marknadsföringsregler. Klädbranschen i Norge är redan hårt drabbad av den orättvisa konkurrensen från utländska e-handlare. Om de utöver det ska stå ut med en höjd tullfri gräns så har de ingen möjlighet att konkurrera. Miljömässigt är det här en katastrof, säger han till sajten Dagens Næringsliv.

Annons