Northern Spirit i konkurs: ”Till slut kunde vi inte hålla kvar”

"Vi styr om till en ny sajt".

Den 27 januari 2020 försattes crossfitvarumärket Northern Spirit i rekonstruktion, anledningen var att bolaget saknade förmåga att betala sina skulder på över tre miljoner kronor. Företaget hade dock en tydlig plan för hur man skulle få Northern Spirit på benen igen. Men nu står det klart att bolaget har gått i konkurs.

LÄS ÄVEN: Northern Spirit i rekonstruktion – obetalda löner och 3 miljoner i skuld

Annons

Den finansieringslösning som vi hade tillsammans med vår nya parter blev inte av, på det sättet som vi hade kommit överens om. Och då hade vi ingen möjlighet att driva det svenska bolaget vidare. Northern Spirit kommer att fortsätta leva kvar, men vi vet inte hur strukturen kommer att se ut. Det svenska bolaget kommer inte att fortsätta drivas på samma sätt som innan, säger Niklas Carlson, vd och medgrundare, till Ehandel.

Vi sålde varumärkesrättigheterna från det svenska bolaget för att finansiera en del och gå ur rekonstruktionen, sen hade vi en plan framåt ur en ny struktur. Den planen finns väl egentligen fortfarande men det har varit väldigt fördröjt på grund av pandemin, så det har hela tiden blivit försenat och fördröjt och till slut kunde vi inte hålla kvar vid det svenska bolaget. Då fanns det inte så mycket kvar att göra.

På vilket sätt ska Northern Spirit leva kvar? 

Vi vet inte så jättemycket just nu. Men vi styr om till en ny sajt senast imorgon, och sen kommer det drivas i en annan regi.

Vad händer med dig? Kommer du att vara kvar i bolaget? 

Hur min eller mina delägares del i företaget ser ut framåt vet vi inte i dagsläget, säger Niklas och tillägger:

Det här är jättetråkigt för alla inblandade, för all personal och alla andra. Vår plan var inte att vi skulle behöva göra det här. Det fanns en plan där det svenska bolaget skulle ingå i en struktur framåt men tyvärr så gjorde våra investerande partners avsteg från finansieringsplanen och då blev vi tvungna till att ta det här beslutet. Jag vill ändå se på det som att vi har gjort något jättebra här under sex år och verkligen kämpat sista året för att komma framåt. Nu får tiden utvisa hur strukturen för Northern Spirit kommer att bli.

Under 2020 minskade omsättningen för det svenska bolaget med 12 procent och landade på 17,6 miljoner kronor. Rörelseresultatet (EBIT) summerades till minus 4,1 miljoner kronor.

Annons

Annons