Ny vändning i MQ-kaoset – förvaltaren anklagas för jäv

Kronofogden anmäler.

I april försattes MQ-koncernen, som står bakom MarQet och det konkursade Joy, i konkurs men några veckor senare räddades bolaget. Företaget fick en andra chans och alla var glada. Men nu anklagar Kronofogden konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson för jäv. Det rapporterar Breakit.

LÄS ÄVEN: MarQets revansch: ”Skulle inte gå in om inte jag trodde på konceptet”

Annons

Kronofogden skriver till tingsrätten i Göteborg att “Lars-Henrik Andersson inte är lämplig som förvaltare" i MQ- och Joy-konkurserna. Myndigheten menar att konkursförvaltaren har personliga kopplingar till personer i bolagen som kan påverka konkurserna.

Enligt tidningen handlar det om Lars-Henrik Anderssons koppling till MQ:s före detta ordförande Claes-Göran Sylvén, som nu även är en av dem som räddat bolaget ur konkurs. Lars-Henrik ska också ha varit likvidator i ett annat företag där Claes-Göran Sylvén suttit i styrelsen. Han ska även ha jobbat för MQ när koncernen köpte modekedjan Joy under 2016 samtidigt som Claes-Göran var styrelseordförande i MQ.

Lars-Henrik Andersson är inte lämplig som förvaltare i ovan nämnda konkurser. Dessa omständigheter visar på en stark koppling och intressegemenskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden, skriver Kronofogden i anmälan.

LÄS ÄVEN: MQ-koncernens nya ägare lägger ner ett trettiotal butiker

Strax innan Kronofogden skickade in sin anmälan till tingsrätten skrev Lars-Henrik ett svar på tal till myndigheten. Han menade att uppköpet av Joy inte kan innebära någon intressekonflikt då de skedde alldeles för länge sedan. Samtidigt håller han med om att hans relation med Claes-Göran Sylvén skulle kunna ha betydelse för hans trovärdighet i MQ-konkursen, men att han "bara satt i styrelsen en kortare period” när Joy bildades.

I sitt svar tillägger även Lars-Henrik att den norska banken DNB, som är den största borgenären i MQ-konkursen, inte har några synpunkter på hur konkursen har hanterats.

Jag motsätter mig det med backning av banken, som också yttrar sig till stöd för mig, skriver Lars-Henrik Andersson till Breakit.

Lars-Henrik framför att kostnaderna för att han skulle bli fråntagen uppdraget nu, efter att allt arbete redan är genomfört, skulle bli så pass stora att de inte "står i proportion till den begränsade och i vår uppfattning långsökta och ansträngda jävsfrågan”.

Annons

Eftersom försäljningen av MQ till Mats Qviberg och Claes-Göran Sylvén inte sköttes av Lars-Henrik Andersson kommer anmälan dock inte att förändra något för koncernen.

Åtgärderna står sig. Det var dessutom förvaltaren David Rurtegård som hanterade den, skriver Lars-Henrik Andersson.

Annons