Ny VD klar för Clas Ohlson – firar med supersiffror

E-handeln slutar inte öka.

Clas Ohlson ökade försäljningen med 1 procent, motsvarande 30 miljoner kronor, under sitt första kvartal, som sträcker sig från första maj till sista juni. Totalt omsatte kedjan 2,07 miljarder kronor under perioden. Bara e-handeln omsatte 184 miljoner kronor under kvartalet, vilket är en tillväxt med hela 63 procent.

LÄS ÄVEN: Smygstartade e-handelsavdelning – ”ska dubbla online”

Annons

Efter en sommar då många tillbringat mer tid hemma kan jag konstatera att vi lyckats möta de nya kundbehov som uppstått på ett mycket bra sätt. Förutom att vi varit relevanta utifrån ett sortimentperspektiv har våra satsningar på att bredda försäljningen till andra plattformar som Mathem och Kolonial fortsatt att utvecklas mycket positivt. Detta i kombination med vårt butiksnät och våra många, flexibla, leveransalternativ gör att vi har tagit viktiga steg för att ständigt vara nära kunden, skriver vd:n Lotta Lyrå i rapporten.

Rörelseresultatet ökade med 110 procent och summerades till 166 miljoner kronor. Bolaget växte dessutom 7 procent organiskt och jämförbara enheter steg med totalt 8 procent.

Detta visar att vi efter den första fasen av implementeringen av vår tillväxtstrategi, dvs genomförandet av handlingsprogrammet CO100+, samt stängningen av butiksnätet i Tyskland och Storbritannien, har byggt en stabil plattform för lönsam tillväxt, fortsätter Lotta Lyrå.

Däremot har den norska kronans kräftgång påverkat oss negativt under kvartalet. I dagsläget förutser vi att svängningarna på valutamarknaden kommer att bestå i alla fall i det korta perspektivet och därmed påverka årets lönsamhet negativt.

Företaget rapporterar samtidigt att försäljningen under augusti månad inte var lika lysande. Den minskade med 7 procent, och landade på 689 miljoner kronor. Men e-handeln fortsatte att öka och lyfte med 35 procent, omsättningen landade på 47 miljoner kronor.

En annan sak som också tillhör väsentliga händelser är att bolaget har hittat en ny vd. Om vi backar tillbaka några månader, till första dagarna i juni, kan vi minnas att Lotta Lyrå, vd:n och koncernchefen, meddelade att hon kommer lämna kedjan då hon fått ett annat erbjudande som hon inte kunnat säga nej till. Och nu har Clas Ohlson en efterträdare klar.

LÄS ÄVEN: Clas Ohlsons vd lämnar – här är nya uppdraget

Lotta Lyrå jobbar kvar fram till den 4 december, och därefter kommer bolagets ekonomi- och finansdirektör Pär Christiansen att kliva in som tillförordnad vd. Men den 9 mars 2021 kommer den nyrekryterade ersättaren Kristofer Tonström att ta över. Han kommer närmast från modebolaget Filippa K, där han varit vd sedan 2017.

Annons

Clas Ohlson har byggt en stabil plattform för lönsam tillväxt och jag är mycket glad över att vi nu knutit till oss Kristofer Tonström som tillsammans med resten av vårt starka team kan fortsätta realisera vår långsiktiga plan för bolaget, säger Kenneth Bengtsson, styrelseordförande för Clas Ohlson, i ett pressmeddelande.

I Kristofer får vi en vd med ledarskapet i fokus som kommer in med mycket energi och stora ambitioner att utveckla Clas Ohlson vidare. Jag ser verkligen fram emot vårt framtida samarbete.

Kristofer Tonström har tidigare även varit vd på Omega Pharma Nordic där han bland annat varit med och utvecklat varumärket ACO. Dessförinnan har han också varit på Procter & Gamble där han har haft olika ledande befattningar, som bland annat marknadsdirektör.

Min bild av Clas Ohlson präglas av lyskraften i varumärket, bolagets fascinerande historia och den tydliga företagskulturen. Clas Ohlson har redan nu en fantastisk position på marknaden och det ska bli otroligt spännande att tillsammans med alla medarbetare få bidra till den transformationsresa som bolaget har påbörjat, säger Kristofer Tonström.

Annons