Pandemins grepp hårdnar – då tar IKEA betalt för Click&Collect

"Inga beslut om att ändra".

Digitala tjänster, gratis hemleveranser och upphämtning med bil utanför butiken. Under pandemin har detaljhandlarna ansträngt sig för att överträffa varandra gällande att kunna erbjuda den mest corona-vänliga servicen.

Det gällde även Ikea, som i våras drog igång en satsning på Click&Collect som lät kunderna hämta upp sina varor utanför varuhuset. Tjänsten blev en slags utbyggnad av de paketskåp i egen regi som Ikea tidigare ställt ut på en del orter. Paketskåpen har tidigare varit gratis att använda och den nya "drive thru"-möjligheten var till en början också kostnadsfri.

Annons

LÄS ÄVEN: Ikea om satsningen på paketskåp: "Har varit väldigt uppskattade"

Nu innebär dock båda tjänsterna en kostnad på 99 kronor, trots att pandemin snarast ser ut att utvecklas åt fel håll. Det kan jämföras med att frakt till ombud med PostNord kostar 39 kronor, och då måste Ikea förstås också ge fraktleverantören en del av kakan. Kunder som bor i Stockholm eller Helsingborg kan också välja leverans med Instabox, även det till en kostnad av 39 kronor.

Arvid Stigland, presskontakt på Ikea Sverige, meddelar att tjänsterna tidigare var gratis eftersom de då utgjorde ett test.

Generellt sett tar vi alltid betalt för får våra leveranslösningar och just för Click&Collect ligger priset på 99 kronor. Sen kan det så klart alltid finnas saker i vår omvärld som kan påverka, men just nu finns det inga beslut om att genomföra någon ändring, säger han till Ehandel.

LÄS ÄVEN: Vi testade Ikeas nya paketskåp

Annons