Plastpåseskatten missar miljarder: ”Har mycket att lära”

Regeringen nöjda trots rejält underskott.

Den nya skatten på plastbärkassar var tänkt att inbringa 2,1 miljarder till skatskassan i år. Men nu ser man ut att kunna missa målet riktigt ordentligt. Faktum är att man på fyra månader bara fått in totalt 100 miljoner kronor. Trots det säger sig regeringen vara nöjd med den öppningen.

Från vår synvinkel är det positivt och har överträffat förväntningarna. Det här visar att svenska folket är redo för förändring, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), till Göteborgs-Posten.

Annons

Och om det fortsätter i samma anda kan man räkna med ett rejält underskott i statskassan. Av de 262,5 miljoner kronor man skulle få i månaden har man bara fått runt 25. Folk handlar uppenbarligen ett mindre antal plastbärkassar, men det har också inkommit rapporter om att man istället handlar en större mängd plastpåsar på rulle, som inte är beskattade.

Per Bolund låter sig dock inte nedslås. Han menar istället att de uteblivna skatteintäkterna är en vinst för miljön.

Det är bara att erkänna att vi har mycket att lära oss under resans gång, och att det gjorts en underskattning av människors villighet att ändra sina vanor. Uppenbarligen så har det varit mycket lättare än man trodde från början.

LÄS ÄVEN: Efter kritiserade skatten – handeln larmar om brist på plastpåsar

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!