Plötslig ljusning för hemelektronik – ökade trots brister

"Detta trots att vi jämför med förra årets toppnoteringar".

Efter en trög inledning på året har försäljningen av hemelektronik fått sig en skjuts igen under april. Försäljningsvärdet steg med 6 procent, jämfört med samma månad förra året. Det visar färska siffror från Elektronikbranschen.

Vi ser positiva siffor för april. Detta trots att vi jämför med förra årets toppnoteringar och att det nu är tuffare tider för konsumenterna, säger Pernilla Enebrink, vd på Elektronikbranschen, i en kommentar.

Annons

Omsättningen för TV-apparater steg med 7 procent och de större modellerna, över 65 tum, var särdeles populära - där ökade försäljningen med 8 procent. Kanske ackompanjerades de av en spelkonsol för dessa ökade också med 8 procent.

Även audio, alltså ljudsegmentet, såg ett uppsving med exakt samma siffra, medan mobiltelefoner ökade med 7 procent. Men trots positiva siffror kunde det ha sett ännu bättre ut. Halvledarbristen, som prognostiserats pågå till 2024, är fortfarande en dämpande faktor.

Det är fortsatt problem med halvledarbrist och svårigheter med logistiken. Detta fortsätter att påverka tillgången på enskilda komponenter samt vissa produkter, säger Pernilla Enebrink.

Det syns inte minst när man tittar på perioden januari till april. Då har nämligen försäljningsvärdet minskat med 3 procent jämfört med samma period 2021. Den enda kategori som ökat under den perioden är tidigare nämnda audio, medan mobiltelefoner ligger på plus/minus noll.

LÄS ÄVEN: Mardrömsbeskedet: Bristerna är inte över - pågår till 2024

Annons