PostNord om ombudens tuffa läge: ”Ibland blir det lite Tetris”

Leveranser avvisas.

Överbelamrade ombud som vädjar till sina kunder att hämta ut sina paket. Den bilden presenterades i slutet av förra veckan av PostNord i Norge, där ett 30-tal ombud då hade haft så fullt att de varit tvungna att avvisa leveranser.

LÄS ÄVEN: Paket avvisas från överfulla paketombud : "Hämta snarast" 

Annons

Hur omfattande samma problem var i Sverige vid det tillfället är något oklart, men PostNord delgav även här att leveranser hade fått styras om till följd av bristande kapacitet. Nu kan vi berätta att det handlar om tiotals paketburar varje dag som inte får plats där de är tänkta att vara.

"Otroligt lite bekymmer"

Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på PostNord, tar dock situationen med ro.

Jag skulle vilja säga att vi har otroligt lite bekymmer även om det så klart är ett jättehårt tryck, säger han till Ehandel.

Efter de tillfälliga IT-problem som i lördags ledde till en något långsammare utlämning av paket, ska många kunder ha dykt upp under söndagen för att hämta ut sina leveranser.

Sen finns det enskilda platser där vi har fått flytta volym till ett annat ställe. Men det handlar om 10-20 burar om dagen av tusentals. Så det ordnar vi.

I de fall där paketen inte får plats hos det tänkta ombudet kör PostNord helt enkelt paketen till det ombud som ligger närmast och har möjlighet att ta emot dem.

"Är det tufft? Ja, absolut"

Enligt Peter Hesslin finns det för närvarande dagar då 100 000 paket ska passera genom PostNords flöden och den allra största delen har man alltså lyckats väl med. Inga paket ska ligga kvar på terminalerna, utan alla har lämnats ut till ombudet.

Så är det ett problem? Nej. Är det tufft? Ja, absolut. Är det fler paket än vanligt? Ja, det med. Men de allra flesta av ombuden har en väldigt positiv attityd och tycker att det här är roligt även om det ibland blir lite Tetris.

Annons

Med anledning av pandemin var det många som förutspådde att hemleveranserna skulle öka kraftigt i samband med årets Black Week. Så blev det också, även om ombuden fortfarande står för den absoluta majoriteten. Enligt Peter Hesslin har PostNords hemleveranser ökat med 160 procent jämfört med motsvarande veckor förra året.

Och då är det bara paketen. Räknar vi även in varubrev så har vi just nu cirka en miljon hemleveranser i veckan.

LÄS ÄVEN: PostNords galna rekord - 1,3 miljoner paket

Annons