PostNord, Tullverket och Skatteverket dissar modeskatten

"Omfattande och svårhanterliga kontrollproblem”.

Nu har remisstiden passerat för dem som har synpunkter på modeskatten, som regeringen vill driva igenom. En av de organisationer som varit starkt emot modeskatten är Svensk Handel, men nu är det klart att det finns flera aktörer som ställer sig kritiska till förslaget. Det rapporterar Breakit.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel i uppror mot modeskatten – 100 företag hotas

Annons

En av dem är PostNord som menar att skatten kommer att bland annat påverka företagets avtal med Wish. Avtalet går ut på att kunder kan shoppa hejvilt på marknadsplatsen, utan att betala avgiften om 75 kronor per försändelse som kommer från länder utanför EU. Detta eftersom Wish kunder betalar för momsen direkt i kassan och på så sätt slipper PostNords hanteringsavgift.

Går regeringens modeskatt i lås kommer varje kläd- och skoinköp via Wish kosta ytterligare 200 kronor. Kunder som shoppar på andra sajter utanför EU, tvingas redan till att betala 75 kronor per paket, men med de nya reglerna kommer även dessa order att kosta 200 kronor mer och kräva en fullständig importdeklaration. Förslaget kommer alltså inte bara sätta käppar i hjulet för PostNord och Wish men även för andra internationella e-handlare.

LÄS ÄVEN: Wish-cheferna om planen för att få tillbaka de svenska kunderna

Tullverket och Skatteverket ger också tummen ner till modeskatten. Enligt Tullverket kommer den föreslagna skatten inte att kunna tas ut i vissa flöden, på grund av deklarationerna. Dessutom skulle Tullverket behöva dubbla personalstyrkan.

I nästa remissvar konstaterar Skatteverket att "det saknas en analys som visar att en skatt på kläder och skor är samhällsekonomiskt motiverad". Skatteverket tillägger även att förslaget skulle "föranleda omfattande och svårhanterliga kontrollproblem” eftersom det ska granskas ett så stort antal paket.

Annons