Prickade 15 miljarder – men kickar tusentals: ”Förkrossande”

Och nu säljer e-handelsleverantören sin logistikdel.

Shopify har släppt sin rapport för det första kvartalet i år och det är ömsom vin, omsöm vatten. E-handelsplattformen ökar förvisso sin omsättning med drygt 25 procent från i fjol till 1,5 miljarder dollar. Klart bättre än vad analytikerna förutspått. Man gör även en bruttovinst på 717 miljoner dollar.

Samtidigt ökar e-handlarnas försäljning (GMV) på plattformen med 15 procent till 49,6 miljarder dollar under kvartalet. Men bolagets vd, Tobias Lütke, levererade även lite mindre glada nyheter. Åtminstone för de anställda.

Annons

Shopify har nämligen bestämt sig för att sälja sin logistikverksamhet till Flexport. Ett bolag som man investerade i för mindre än ett år sedan. Nyheten innebär att Shopify ska minska antalet anställda med runt 20 procent, med omedelbar verkan. Och det är en hel del som får lämna med tanke på att Shopify hade 11 600 anställda i slutet av 2022.

Det här innebär att några av er får lämna Shopify idag. Jag förstår att det här beslutet kan vara förkrossande för några av er och det här beslutet togs inte lättvindigt, säger Tobias Lütke i ett meddelande som skickats ut till de anställda.

Det här är andra gången på mindre än ett år som den kanadensiska e-handelsplattformen tvingas kapa i arbetsstyrkan. Sommaren 2022 försvann 10 procent av tjänsterna på bolaget.

Återgår till grunden

Shopify har under de senaste åren satsat stort på sin logistikverksamhet. Något många tolkat som att e-handelsleverantören varit ute efter att ta upp kampen med Amazon.

Under 2022 gjorde Shopify sitt största förvärv någonsin när de köpte upp logistikföretaget Deliverr för 2,1 miljarder dollar. Ett företag som i princip erbjuder handlare ett alternativ till Amazons TPL-lösning. Men, nu verkar man göra en helomvändning.

Anledningen till försäljningen är enligt Shopify att bolaget vill återgå till sin ursprungliga kärnverksamhet - att förenkla e-handeln. Vad köpesumman landar på är ännu inte offentligt men enligt olika källor kommer Shopify att erhålla 13 procent av aktierna i Flexport.

Enligt villkoren i avtalet kommer Flexport även att bli Shopifys "logistikpartner och föredragna leverantör". Affären ger även Shopify rätt att utse en ordförande till Flexports styrelse.

Harish Abbott, medgrundare och vd för Deliverr, kommer att leda övergången av Shopifys logistikverksamhet till Flexport under ledning av Dave Clark, Flexports vd. Affären förväntas slutföras under andra kvartalet, med förbehåll för vissa villkor och myndighetsgodkännande.

Annons

Annons