Robotjätten växer – får betala 2,8 miljarder till konkurrent

"Vi är nöjda med uppgörelsen".

Det finns flera företag som levererar robotar till e-handelslager men det som dyker upp allra oftast i nyheterna är norska Autostore. En lösning som verkar ha blivit en favorit där ute i e-handelsstugorna. Nu rapporterar Autostore siffrorna från sitt andra kvartal, och det bjuds på en del intressant information.

Inte helt oväntat så ökar försäljningen, med 6 procent jämfört med samma period i fjol, till totalt 175,5 miljoner dollar, runt 1,9 miljarder kronor. Orderingången ska dock ha varit 15 procent lägre än i fjol, där det makroekonomiska klimatet pekas ut som boven i dramat.

Annons

Hur såg det då ut med rörelseresultatet? Det landar på negativa 183,4 miljoner dollar (EBIT), jämfört med positiva 72,3 miljoner dollar samma period i fjol.

Anledningen till det dåliga resultatet är att man fått öronmärka 200 miljoner brittiska pund, cirka 2,8 miljarder kronor, som ska betalas till konkurrenten Ocado över två år. De två aktörerna har länge fajtats i domstol kring sina lagerrobotar som ser väldigt lika ut i utformningen.

LÄS ÄVEN: Robotmiljarder på spel: AutoStore stämmer jätten Ocado

Vinnare ser alltså ut att ha blivit Ocado, även om alla detaljer inte är publika. Men de båda parterna har i det stora hela kommit överens om att nu korslicensiera båda företagens patent skapade innan år 2020. De har alltså bestämt sig för att sluta slösa pengar i domstol och expandera och tjäna pengar istället.

Jag är glad att vi har kunnat lösa tvisterna på ett konstruktivt och samarbetande sätt. Vi kan nu var och en gå vidare och koncentrera oss på att förse våra partners med världsledande teknologi, sade Ocados vd Tim Steiner i ett tidigare uttalande.

Autostores vd, Mats Hovland, skriver följande i den färska delårsrapporten:

Innan kvartalets slut tillkännagav vi en komplett reglering av alla anspråk i den globala patenttvisten mellan Autostore och Ocado Group. Som ett resultat av detta avtal så har alla patenttvister mellan de två företagen dragits tillbaka globalt. Vi är nöjda med denna uppgörelse som löser våra meningsskiljaktigheter och låter oss fortsätta fokusera på våra respektive affärsmål.

För helåret 2023 så räknar Autostore nu med att omsätta mellan 700 och 750 miljoner dollar, runt 8 miljarder kronor.

Annons

Annons