Rusta rusar – men attacken blev dyrköpt: ”Starkt kvartal”

Noterade lågprisjätten växer på alla håll och kanter.

Lågpriskedjan Rusta visar i dag upp starka siffror för sitt tredje kvartal, som sträcker sig mellan november 2023 och januari i år. Omsättningen ökade med 7 procent och landade på 3,2 miljarder kronor för perioden.

Rörelseresultatet (EBIT) i sin tur ökade från 292 till 367 miljoner kronor.

Annons

Under räkenskapsårets viktiga tredje kvartal ökade försäljningen i samtliga segment och Rusta stärkte samtidigt både bruttomarginal, vinst och kassaflöde. Vi har genomfört en framgångsrik julsäsong där försäljningen kom igång tidigt och behovet av reor därför var lägre än föregående år, säger Göran Westerberg, vd för Rusta, i en kommentar.

Samtidigt berättar man att tillväxten hade varit 8,9 procent utan det långvariga driftsstoppet för e-handeln efter hackerattacken.

Trots att kvartalet avslutades med en allvarlig IT-incident gjorde Rusta ett starkt kvartal, inte minst inom segmentet "övriga marknader" som tagit ännu ett stort steg mot lönsamhet under innevarande verksamhetsår.

Attacken blev en på många sätt dyr historia för lågprisjätten. Utöver påverkan på försäljning och resultat så tillkom kostnader för systemåterställande och andra extraordinära åtgärder på runt 20 miljoner kronor.

Vill ha kompensation

Totalt bedöms försäljningsbortfallet i januari ha blivit 60 miljoner kronor och den negativa EBITA-effekten ska uppgå till 25 miljoner.

Rusta har inlett utvärderingar av hela incidenten och genomför just nu externa audits av både Tietoevry, vår egen IT-miljö och vår IT-strategi för att säkerställa en högre säkerhetsnivå framgent. Rusta har därutöver initierat en diskussion med Tietoevry om kompensation, säger Göran Westerberg.

Annons