Search
Search
Close this search box.
ANNONS

Sju månader efter konkurshotet - modekedjan i rekonstruktion igen

Rolf Eriksson
Foto: Instagram/Camilla Malmströms/ samt Advokatbyrån Eriksson & Bengtsson
Picture of Johanna Allhorn

Johanna Allhorn

Dela artikeln:

“Kan inte betala sina skulder”.

ANNONS

Bolaget PCM i Örebro, som står bakom modekedjorna Camilla Malmströms och Pagelle, har försatts i rekonstruktion av Örebro tingsrätt.

I rekonstruktionsansökan framgår det att PCM i Örebro fick till en lägre omsättning under 2020 än vad man hade räknat med, och att bolaget nu har problem med att betala sina skulder, som på koncernnivå ska uppgå till cirka 700 000 kronor.

Situationen är nu sådan att bolaget på grund av brist på likvida medel inte löpande kan betala sina förfallna skulder och likviditet saknas till att betala månadens löner och skatter, skriver företaget i sin ansökan.

Både Pagelle och Camilla Malmströms befann sig i rekonstruktion så sent som förra året, och för Camilla Malmströms del slutade det hela den gången med att företaget i sista stund klarade sig undan konkurs.

"Hyresnivåer anpassade efter normal verksamhet"

PCM i Örebro ägs av PCM Holding AB, som i sin tur ägs av det norska investmentbolaget Jotunfjell Partners. Jotunfjell gick in som ny ägare av Camilla Malmströms så sent som i juni 2020.

LÄS ÄVEN: Modekedja räddad undan konkurs - här är nya ägaren

Nu pekar man ut coronapandemin som orsak till den uppkomna situationen.

Den minskade försäljningen i kombination med befintliga hyresnivåer som är anpassade efter normal verksamhet utan hänsyn till pandemins begränsningar innebär att bolaget under 2021 inte kommer att kunna betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning. Bolagets egna kapital kommer inte heller att vara tillräckligt för att täcka löpande kostnader.

Inte aktuellt att stänga

För att komma till rätta med problemen har företaget bland annat anställt en ny vd, permitterat personal och stängt sitt huvudkontor. Nu hoppas man även på att få ner hyreskostnaderna. Bolaget har för närvarande 37 anställda i åtta butiker (fem Pagelle och tre Camilla Malmströms) från Umeå i norr till Malmö i söder.

Advokat Rolf Eriksson, som utsetts till rekonstruktör i ärendet, understryker för Ehandel att Pagalle-rekonstruktionen från förra året - som han också ansvarade för - inte omfattade de butiker det handlar om den här gången. Han hyser goda förhoppningar om att rekonstruktionen ska lyckas, bland annat eftersom kedjorna planerar att börja sälja enbart på kommission.

Jag skulle vilja påstå att det kommer att leda till mer välfyllda butiker. Som det varit nu har man inte haft råd att fylla på med nya varor, säger han till Ehandel.

Enligt Eriksson är det inte aktuellt att stänga några butiker.

Det finns ingenting i nuvarande rekonstruktionsplan som tyder på att några butiker ska läggas ner.

Search

Nyheter

Tjänster

Om Ehandel

Nyhetsbrevet som håller dig uppdaterad!