Skatten på plastkassar närmar sig – väntas dra in 2,1 miljarder kronor

Går vidare med det kritiserade förslaget.

Regeringens förslag om att införa en skatt på alla bärkassar i plast har mötts av hård kritik, både från branschorganisationer och från politiska motståndare.

LÄS ÄVEN: Vill införa skatt på plastpåsar - nu ryter Svensk Handel ifrån

Annons

Men hittills har protesterna inte fått något större gehör och nu väljer regeringen att skicka ut sitt förslag på en så kallad lagrådsremiss. Det innebär att förslaget går vidare till Lagrådet, som har till uppgift att granska nya lagförslag. Ambitionen är fortfarande att få med den nya skatten i budgetpropositionen för 2020.

Tre kronor per påse

Som tidigare berättats är planen att skatten ska omfatta påsar som används i handeln. E-handelsemballage och liknande omfattas alltså inte. Skatten är tänkt att ligga på tre kronor per bärkasse, medan tunnare påsar som rymmer max sju liter kommer att beskattas med 30 öre per påse.

Jag tror fler konsumenter kommer att använda samma påse fler gånger när det kostar några kronor extra. Det kan bli en vinst för miljön och minskad nedskräpning, säger biträdande finansminister Per Bolund, i ett pressmeddelande.

Regeringens förhoppning är att skatten på plastkassar ska kunna införas den 1 maj nästa år. Den beräknas inbringa 2,1 miljarder kronor till statskassan under 2020.

LÄS ÄVEN: Moderaterna sågar skatt på plastpåsar: "Handlar om att öka statens skatteintäkter" 

Annons