Småföretagare kan inte söka stöd – ”inte anpassat till deras verklighet”

"Tyvärr stängs många små företag ute".

Enligt Vismas senaste undersökning väljer 28 procent av de småföretagare som behöver stöd på grund av coronaviruspandemin, att inte ansöka om hjälp. Detta på grund av att flera företagsformer inte omfattas av regeringens krispaket.

LÄS ÄVEN: Just nu: Regeringens nya krispaket – 39 miljarder i omsättningsstöd

Annons

Att många småföretagare inte bryr sig om att söka stöd trots att de behöver, visar att krisåtgärderna inte har varit anpassade till deras verklighet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, men tyvärr stängs många små företag ute från de flesta stödpaketen.

Stödet anses vara för litet

Totalt har 78 procent av de svarande i undersökningen angett att de inte har ansökt om något av de stöd som regeringen har sjösatt under den pågående coronakrisen. Av dessa uppger alltså 28 procent att de skulle behöva stöd men att de ändå har fått avstå från att söka någon del av krisåtgärderna.

Den främsta orsaken till detta är "för att de inte omfattas på grund av företagsform". På andra och tredje plats kom anledningarna "för att de inte omfattas av andra skäl än företagsform" samt "för att de bedömer att det stöd de kan få är för litet för att motivera en ansökan".

En mindre del småföretagare uppger även att de faktiskt har ansökt om stöd men blivit nekade.

För att säkra sysselsättning och välfärd måste staten lyfta bort fler akuta kostnader, även från småföretagen. På längre sikt gäller det att stärka den ekonomiska grundtryggheten för småföretagare och underlätta snabb omställning för alla vars verksamhet slås ut av coronapandemin, säger Boo Gunnarson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!