Snart blir många erbjudanden olagliga: ”Gör omedvetet fel”

"Vart tredje".

I början av året så stod det klart att regeringen var trött på reafusket och planerade därmed att lagstifta bort det. Falska reor ska alltså tvingas bort med skärpta regler, där bolag exempelvis höjer priset precis innan en rea-period.

LÄS ÄVEN: Utbrett reafusk bland e-handlare – regeringen kräver hårdare tag

Annons

Nu rapporterar SVT att vart tredje erbjudande kan bli olagligt. Den nya lagen träder i kraft den första september och om den hade varit aktiv idag så hade en stor del av erbjudandena fallet under den, konstaterar Prisjakt.

Mer än vart tredje erbjudande som finns på vår sajt just nu har hög risk att bli olagligt från första september, säger Carl Lindholm, PR-chef på Prisjakt, till SVT.

“Behövt ta till fulknep”

Problemet är bland annat att priserna nu ändras så pass fort.

Butiker ändrar priser miljontals gånger per dag numera. Det har bidragit till att vissa butiker omedvetet gör fel. Det finns också butiker som medvetet gör fel. När konkurrensen blivit hårdare har man behövt ta till fulknep, säger Carl Lindholm.

E-handlare har tidigare uttalat sig om den nya lagen och det verkar överlag vara positiva tongångar.

LÄS ÄVEN: Bluffreorna ska lagstiftas bort – här är e-handlarnas dom: ”Positivt”

Med de nya reglerna, som behandlar flera områden, så måste ett nytt rea-pris jämföras med det lägsta priset under de senaste 30 dagarna.

Annons
Annons