Idag: Södra Sverige sist ut när Coop återupplivas – ”lite svåråtkomlig”

19 butiker fortfarande stängda i morse.

Det har varit en hektisk vecka för Coop. Sedan den numera välkända IT-attacken mot mjukvaruföretaget Kaseya i fredags, har livsmedelskedjan tvingats hålla mängder av butiker stängda. Anledningen till det är att kassaapparaterna inte har fungerat och därför har företagets butiker helt enkelt inte kunnat ta betalt.

Men de senaste dagarna har stora framsteg gjorts. Coops leverantör Visma EssCom har tillbringat dag och natt med att åka runt i Sverige och installera om kedjans kassamaskiner.

Annons

LÄS ÄVEN: Leverantörens akuta insats för att rädda Coop: "Jobbar dygnet runt"

Södra Sverige kvar

Och ansträngningarna har gett resultat. I går kunde Coop meddela att 500 av företagets 800 butiker hade öppnat igen. I dag på morgonen kom ytterligare en positiv uppdatering. På Coops hemsida går det att läsa att endast 19 butiker numera är helt stängda. De ligger i Skåne, Halland, Småland, Blekinge, Östergötland och Bohuslän.

Coops besked är att alla dock kommer att öppnas under dagen i dag.

Det är det vi räknar med fortfarande, att i dag kommer alla att öppna, säger Coops presschef Helena Esscher till Ehandel.

Utöver de 19 butikerna som är helt stängda finns det enligt den senaste uppdateringen just nu 30 Coop-butiker som har öppet, men som bara kan ta betalt via appen Scan & Pay. Många av dem ligger också i södra Sverige.

"Kan vara individuella saker"

Enligt Helena Escher finns det flera skäl till att just de här butikerna har fått vänta till sist. En anledning är deras geografiska lägen.

Vi har ett hundratal tekniker som åker runt och och besöker butikerna. Alla kassasystem måste startas om manuellt, så det är klart att om butiken är lite svåråtkomlig så kan den få vänta längre, säger hon.

I en del fall kan dröjsmålet också kopplas till systemet i sig.

Annons

Det kan även vara individuella saker i just de butikerna som påverkar processerna. Men vi jobbar fortfarande på och i dag räknar vi som sagt med att lösa det sista.

LÄS ÄVEN: Coop och Ica i samarbete efter attacken: "Ren byteshandel"

Annons