Stämdes på miljonbelopp – förhandlade fram en förlikning

"Det är den stora grejen".

Det skulle bli en Hannah&Amanda-kedja av skönhetssalonger som även skulle sälja livsstilsprodukter och kläder, det var systrarna Hannah Widells och Amanda Schulmans, grundarna mediebolaget Perfect Day, idé. Men under 2019 rasade allt. Bolaget, ASHW concept store fashion AB, försattes i konkurs samtidigt som konkursförvaltaren lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten.

LÄS ÄVEN: Stämningen är ett faktum: ”Man kan räkna ut att vi inte är överens”

Annons

Konkursförvaltaren Gustav Kling reagerade på att duon hade, via Perfect Day-bolaget, trängt sig före i kön av andra fodringsägare när de köpte loss inkromet för 6,1 miljoner kronor bara ett par dagar innan företaget försattes i konkurs.

Inkromet, som bestod av varulager, varumärke och e-handelsplattformen, köptes dock för 1,1 miljoner kronor kontant och de resterande 5 miljonerna kvittades mot "en skuld som bolaget hade till ett annat bolag" i duons koncern.

Konkursförvaltaren krävde att 5 miljoner kronor skulle betalas tillbaka till konkursboet, men när det inte skedde gick han vidare till domstol.

Jag kan inte avslöja vilken dialog jag har haft med dem, det är konfidentiellt. Men man kan räkna ut att vi inte är överens och därför får domstolen avgöra det här. Min uppfattning är att kvittningen ska gå åter och att man ska betala kontant. De delar inte min uppfattning, sa Gustav Kling till Ehandel då.

Stämningsansökan skickades in i september 2020, så vad har hänt sedan dess? Enligt konkursförvaltaren har parterna nått en förlikning utanför domstol.

Vi har ingått en förlikning, så målet är avslutat i domstolen. Förlikningen innebär att koncernen, med Perfect Day Media och ASHW concept store fashion AB, alltså Hanna och Amanda, ska betala 350 000 kronor till konkursboet samt har avstått sina fordringar i konkursen. De hade över 80 procent av alla krav mot det här bolaget när det gick i konkurs, så det är den stora grejen. Att de har avstått sina krav. Men sen har de alltså också betalat en mindre summa, så det kan eventuellt bli en utdelning i konkursen, säger Gustav Kling till Ehandel.

Så vad är status på ASHW:s konkurs nu? 

Det finns lite småfrågor kvar, med andra tillgångar som jag håller på att reda ut och försöker att få in till bolaget. Jag är inte helt klar med konkursen ännu, säger Gustsav och tillägger:

Annons

Sen är det även en avbetalningsplan på det här förlikningsbeloppet så den kommer att rulla på här under året, är min bedömning.

Är en försäljning av konkursboet ett alternativ? 

Nej, det finns ingenting att sälja, det handlar bara om att få in pengar till bolaget. Så det är inte aktuellt, avslutar Gustav Kling.

Annons